You are here

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στα φράγματα

10/05/2019 06:02

Για την αντίστροφη μέτρηση στα φράγματα ετοιμάζονται τα κοντέρ του τμήματος υδάτων, μετά από την καλύτερη χρονιά στην ιστορία.

Η φετινή ροή στα φράγματα έσπασε κάθε ρεκόρ, όπως ανέφερε ο ανώτερος τεχνικός μηχανικός του τμήματος υδάτων Φαίδρος Ρουσής.

Παρά όμως τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί, τόσο το μεγαλύτερο φράγμα, ο Κούρρης, όσο και ο Διπόταμος και το Κανναβιού, δεν αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπερχειλίσουν.

Η πληρότητα του Κούρρη έφτασε μέχρι χθες στο 93% με το φράγμα να συγκεντρώνει 107 εκ. κ. μ. νερού έναντι 115 που είναι συνολική χωρητικότητα του.

Ο Διπόταμος έφτασε το 98% και απομένουν μόλις 300 χιλ. για να φτάσει τα 15,5 εκ. που χρειάζεται για να υπερχειλίσει και το Κανναβιού το 95% και του απομένει λιγότερο από 1 από τα 17 εκ. που είναι η χωρητικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσή, δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπερχειλίσει άλλο φράγμα.  Αντίθετα θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά η στάθμη των φραγμάτων διότι η κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη από τη ροή.

Ήδη παρατηρείται τέτοια υποχώρηση στα φράγματα Πολεμιδιών και Μαυροκόλυμπου, όπου τερματίστηκε η υπερχείλιση.

Όλα μπορούν να αλλάξουν, βέβαια, αν έχουμε ένα extreme καλοκαίρι, είπε ο κ. Ρουσής.

Σε δηλώσεις στη StockWatch εξήγησε ότι«ακόμη και να βρέξει τον Μάιο δεν θα υπάρξει ροή στα φράγματα, ειδικότερα στα μεγάλα, διότι η βροχή μπορεί να είναι τοπική ή σε μια μόνο περιοχή οπότε θα σημειωθεί ροή προς ένα μόνο φράγμα».

Από την άλλη, πρόσθεσε, οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν έτσι η γη θα απορροφά την όποια βροχή.

Σημείωσε ότι «οι βροχές του Μαΐου και ενδεχομένως του Ιουνίου είναι για να εξοικονομήσουμε νερό μόνο στην άρδευση. Εκτός βέβαια και αν έχουμε ένα extreme καλοκαίρι με βροχές και χιόνια, κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα. Όπως δεν προβλέφθηκε και ο χειμώνας. Όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα ήταν άνομβρος ο χειμώνας, αλλά αυτός τις διέψευσε».

Όσον αφορά τα τρία από τα μεγαλύτερα φράγματα του Κούρη, Κανναβιού και Διπόταμος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπερχειλίσουν χωρίς ψηλά ποσοστά βροχόπτωσης το Μάιο.

Εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη φετινή εισροή νερού υποδεικνύοντας ότι «φέτος σημειώθηκε ρεκόρ εισροής στα φράγματα. Από το 1988 που μετρούμε τη ροή στα φράγματα δεν ξανασυνέβησαν παρόμοιες εισροές».

«Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα έχουμε πάρει 251 εκ. κ.μ. νερού ενώ η προηγούμενη καλύτερη χρονιά ήταν το 2012 με 192 εκ. κ.μ.νερού».

Όσον αφορά τα αποθέματα, είπε ότι είναι η τρίτη καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Οι καλύτερες ήταν το 2004 και το 2012.

Εξήγησε όμως ότι «πρέπει να υπολογιστεί ότι φέτος μετά από τέσσερις συνεχείς χρονιές ανομβρίας, τα φράγματα ήταν σχεδόν τελείως άδεια ενώ άλλες χρονιές μπορεί να υπήρχαν κάποια αποθέματα».

Η βροχόπτωση είναι η δεύτερη καλύτερη από το 1900, είπε.

Το 1968 με 1969 ήταν πρώτη καλύτερη με 828 χιλιοστά βροχόπτωσης ενώ η φετινή είναι γύρω στα 740 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσή το νερό που συσσωρεύεται στα μικρά φράγματα διοχετεύεται προς την άρδευση και από τα μεγάλα και για άρδευση και για ύδρευση.

Της Ηρώς Ευθυμίου