You are here

Αυξήσεις φωτιά σε νερό και αποχετευτικό στη Λευκωσία

10/11/2022 12:53

Έντεκα ευρώ πάγιο στους λογαριασμούς νερού, θα υποχρεούνται να καταβάλλουν από αυτό τον μήνα οι καταναλωτές της Λευκωσίας, από οκτώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα, ενώ από τις αρχές του νέου έτους, αύξηση θα παρουσιάσουν και τα τέλη αποχετεύσεως.

Οι αυξήσεις σε λογαριασμό κατανάλωσης νερού και στα αποχετευτικά τέλη, τις οποίες εξήγγειλε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού.

Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας , Κωνσταντίνος Παρμακλής, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες καθώς το δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύουσας είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει άμεσης βελτίωσης, ώστε να υπάρξει κάθετη μείωση διαρροών και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικού πόσιμου νερού στους καταναλωτές.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία ανατίμηση στο πάγιο του λογαριασμού του νερού έγινε το 2017, ενώ επεσήμανε ότι τα χρήματα που θα μπουν στο ταμείο ΣΥΛ από την αύξηση στο πάγιο των λογαριασμών, θα διατεθούν στην ολότητά τους για την αναβάθμιση, αντικατάσταση και συντήρηση του δικτύου ύδρευσης στην πρωτεύουσα.

Όσον αφορά την επερχόμενη αύξηση στα τέλη χρήσης αποχετεύσεως, ο κ. Παρμακλής, ανέφερε επίσης ότι θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος αποχέτευσης λυµάτων.

Δήλωσε ότι Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα εσόδων από τα τέλη χρήσης, τα οποία συσωρευτικά αρχίζουν από €2,921,063 το 2012 και καταλήγουν σε €18, 160,947  σήμερα.

Πρόσθεσε ότι η τελευταία αύξηση στα τέλη χρήσης στα €0,55 σεντ ανά κυβικό μέτρο νερού που είναι σήμερα έγινε το 2010, ενώ μετά από αίτημα του Συμβουλίου, αποφασίσθηκε πρόσφατα η περαιτέρω αύξηση τους στα €0,75 σεντ ανά κυβικό μέτρο νερού µέσω νομοθετικής ρύθμισης των κανονισμών του Συμβουλίου που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Τόνισε ότι έχοντας υπόψη τις αυξημένες δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, τόσο των εργοστασίων επεξεργασίας λυμάτων , όσο και των αντλιοστασίων, τα τέλη χρήσης θα έπρεπε να ανέλθουν τουλάχιστον στο €1 ανά κυβικό μέτρο νερού, ώστε να καλύπτουν τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος Αποχετεύσεων.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών , τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν αυξήσεις, καθώς οι πολίτες διανύουν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και θα είναι αρκετοί αυτοί που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους