You are here

Δεκαπενταύγουστος: Εφιάλτης τα σκουπίδια, drones στα δάση

12/08/2022 07:29

Στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι κύπριοι κατά τις εξορμήσεις τους στους εκδρομικούς χώρους αναφέρεται ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, κρούοντας ταυτόχρονα το καμπανάκι για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τυχόν ανεξέλεγκτο άναμμα της φωτιάς.

Ο κ. Αλεξάνδρου μιλώντας στη StockWatch, καυτηρίασε την κακή συνήθεια των κυπρίων να αφήνουν σκουπίδια από όπου περάσουν λέγοντας ότι «είναι από όλους αποδεκτό ότι οι κύπριοι αφήνουν στοίβες από σκουπίδια στους εκδρομικούς χώρους, είτε πρόκειται για άδεια μπουκάλια, είτε πρόκειται για πλαστικά ή διάφορα άλλα απορρίμματα».

Απηύθυνε έκκληση για συμμόρφωση των πολιτών που θα επισκεφθούν τους εκδρομικούς χώρους το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και να μη αφήσουν πίσω τους σκουπίδια, ενώ για το άναμμα της φωτιάς να χρησιμοποιήσουν μόνο τους οργανωμένους εκδρομικούς χώρους στους οποίους υπάρχουν όλες οι ασφαλείς διευκολύνσεις, προειδοποιώντας ότι η παράβαση του νόμου τιμωρείται πλέον πολύ αυστηρά.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου υπάρχουν πέραν των 16 οργανωμένων εκδρομικών χώρων στα κυπριακά δάση.

Drones, κάμερες, αερόστατα στη στράτευση κατά των πυρκαγιών 

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών τόνισε ότι «χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο το θέμα με τις πυρκαγιές γι’ αυτό συνεχώς θα πρέπει να βελτιωνόμαστε εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή την πρόληψη, την ετοιμότητα και την καταστολή των πυρκαγιών».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «μια από τις βασικότερες προτεραιότητες μας είναι η εισαγωγή και χρήση της τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ο οποίος περιλαμβάνει οκτώ νέα drones, νέες κάμερες και αερόστατα. Ο σχεδιασμός, ο οποίος ξεκίνησε από φέτος, θα είναι σε πλήρη εφαρμογή το 2023 με επιτήρηση όλων των περιοχών (αγροτικών και δασικών)».

Παραθέτοντας τους βασικούς σκοπούς του σχεδιασμού είπε ότι «ο πρώτος αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών, τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών που εκ προθέσεως θέτουν πυρκαγιές. Και ο τρίτος εξίσου σημαντικός στόχος είναι η λήψη εικόνων για σκοπούς πληροφοριών και αξιολόγησης του σημείου που ξέσπασε η πυρκαγιά ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για κατάσβεση της, με βοήθεια της νέας τεχνολογίας».

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το τμήμα δασών και η πυροσβεστική υπηρεσία ώστε τις ημέρες των εορτών του Δεκαπενταύγουστου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφών και ξέσπασμα πυρκαγιών, επεσήμανε ο κ. Αλεξάνδρου.

«Θα γίνονται περιπολίες από ξηράς και από αέρος στα κρατικά δάση, με τα αεροπλάνα και τα drones. Με τα μέσα που διαθέτει το τμήμα δασών δεν μπορεί να εισέλθει κάποιος στο δάσος και να μην γίνει αντιληπτός από τους αρμοδίους», τόνισε.

Στην υπηρεσία του τμήματος δασών για την κατάσβεση πυρκαγιών υπάρχουν έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου