You are here

Δεν επηρεάζεται η ατμόσφαιρα της Κύπρου από τις μεγάλες εκρήξεις στη Βηρυτό

05/08/2020 12:30

Η ατμόσφαιρα της Κύπρου δεν έχει επηρεαστεί από τις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν από τις μεγάλες εκρήξεις στη Βηρυτό, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι όσον αφορά του ρύπους τους οποίους μετρά το δίκτυο, δεν παρατηρήθηκε οτιδήποτε το ιδιαίτερο, κυρίως όσον αφορά τα οξείδια του αζώτου, που είναι ο πιο κοντινός ρύπος στη χημική σύσταση του υλικού από το οποίο προήλθε η έκρηξη, δηλαδή την νιτρική αμμωνία.

Τα οξείδια του αζώτου, ανέφερε, δεν επηρεάστηκαν. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, τόσο στην απόσταση από την περιοχή της έκρηξης, που είναι περίπου 234 χιλιόμετρα από την Κύπρο, όσο και από την κατεύθυνση των ανέμων. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι άνεμοι από την ώρα της έκρηξης κατευθύνονται αντίθετα από την κατεύθυνση Λίβανος – Κύπρος, αλλά φυσούν από την Κύπρο προς τη Συρία και την Τουρκία. Για αυτό το λόγο, είπε, είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστεί η ατμόσφαιρα στην Κύπρο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι ρύποι δεν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, οπότε ακόμα και με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων είναι πολύ δύσκολο πλέον να επηρεαστεί η Κύπρος. Εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες χημικές αντιδράσεις, σε πολύ μικρό ποσοστό ταξιδεύουν τόσο μακριά, ενώ ακόμα και κοντινότερες περιοχές στο Λίβανο δεν κατέγραψαν μεγάλες συγκεντρώσεις.

«Άλλο η αίσθηση του ήχου και το ωστικό κύμα και άλλο ο επηρεασμός της ατμόσφαιρας. Το ωστικό κύμα έχει τεράστια πίεση και ταχύτητα και μόλις έγινε η έκρηξη σε μερικά δευτερόλεπτα ήρθε στην Κύπρο», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας που βρίσκονταν σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσαν τις χθεσινές εκρήξεις. Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.