You are here

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι κοινότητες Ακάμα

04/12/2021 06:00

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαβούλευσης αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων κοινοτήτων της Χερσονήσου Ακάμα για το Τοπικό Σχέδιο, το οποίο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων, οι κοινοτάρχες των δυο πλέον επηρεαζόμενων κοινοτήτων τονίζουν ότι δεν θα κάνουν εκπτώσεις στα αιτήματα τους για πρόσθετα περιθώρια αναπτύξεων στην περιοχή.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

«Σε μια έκταση 35 χιλ. σκαλών γης, η κοινότητα μας θέτει μόνο τρία αιτήματα και δεν κάνει έκπτωση σε κανένα από τα τρία αιτήματα», δήλωσε στη StockWatch ο κοινοτάρχης Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούν να επιτραπεί μια ήπια ανάπτυξη στην κοινότητα τους, εδώ και 32 χρόνια.

Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι και πάλι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνηση για εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου της Χερσονήσου Ακάμα.

«Η κοινότητα Ίνειας είναι η τρίτη σε έκταση γη ανάμεσα σε δήμους και κοινότητες παγκύπρια. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι όταν μια κοινότητα διαθέτει παραλίες και πρώην τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές και τα χάνει εν μια νυχτί χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης και χωρίς τη συναίνεση και την αποδοχή της, δεν πρόκειται να δουλέψει και να πετύχει κανένα σχέδιο», είπε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιβίκος, ζητείται να δοθεί άδεια για μια ήπια ελεγχόμενη αειφόρο ανάπτυξη σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές, οι δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρας.

Πρόκειται, είπε, για τρεις περιοχές οι οποίες ήταν τουριστικές και παραθεριστικές: Η περιοχή Καψάλα, πρώην τουριστική, η περιοχή Ροδιές, πρώην παραθεριστική και η περιοχή Κάμποι στους πρόποδες της κοινότητας.

«Στην περιοχή Καψάλα και στην περιοχή Ροδιές, ζητήσαμε όπως δοθεί άδεια για τουριστικές αναπτύξεις με αύξηση του συντελεστή δόμησης», ανέφερε.

«Πριν το 1979 ο συντελεστής δόμησης ήταν 57,5% στη περιοχή Καψάλα, όπου και μηδενίστηκε και 15% στην περιοχή Ροδιές, όπου επίσης μηδενίστηκε. Δεν ζητούμε να επανέλθει στο 57,5% ο συντελεστής δόμησης, αλλά σε επίπεδο που θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν μια ήπια ανάπτυξη», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την τρίτη περιοχή, στις παρυφές της κοινότητας, εξήγησε ότι «ενώ είχαμε ζητήσει μια ζώνη παραθεριστική σε συγκεκριμένη έκταση, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα μας για ήπια ανάπτυξη κοντά στην κοινότητα μας».

Εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση είπε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι να μας περιορίσουν εντός της κοινότητας, ούτως ώστε με κανένα τρόπο να βλέπουμε τη θάλασσα έστω και από μακριά».

Ζητούν περιθώριο για επιπρόσθετα ξενοδοχεία

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επεσήμανε ότι ζητούνται μέτρα για αναζωογόνηση της κοινότητας και άλλα τρία με τέσσερα ξενοδοχεία.

Μεταξύ των αιτημάτων, είπε ότι είναι η υλοποίηση του ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου, ένα έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και έξι χρόνια, καθώς και η κατασκευή εννέα κυματοθραυστών που δεν προχωρεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Για το έργο έχει εκπονηθεί ήδη μελέτη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την τοποθέτησή τους να προορίζεται δυτικά από την κοινότητα Λατσί μέχρι το ξενοδοχείο Άνασσα.

Η κοινότητα, είπε ο κ. Μάχιμος, επιμένει και ζητεί να επανέλθει ο συντελεστής δόμησης στο 10% στις περιοχές αναδασμού.

Διευκρίνισε ότι «ζητούμε να επιτραπεί η ανάπτυξη στις περιοχές αναδασμού, διότι η κοινότητα εισπράττει ετήσιο φόρο €30.000 έως €35.000 από τις υπηρεσίες που προσφέρει σε μερικές επαύλεις που υπάρχουν στην περιοχή αναδασμού. Οι κάτοικοι εισπράττουν επίσης €1,5 εκατ. έως €2 εκατ. το χρόνο από τα ενοίκια, ενώ από το ποσό αυτό εισπράττει και το κράτος τους δικού του φόρους», είπε.

Υπέδειξε πως εάν παραμείνει ο χώρος αναδασμού ως έχει, τότε δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για την κοινότητα, καθώς πρόκειται για χωράφια όπου δεν καλλιεργεί κανείς τίποτα, διότι οι καλλιέργειες είναι ασύμφορες», όπως ανέφερε.

Πριν από μερικά χρόνια ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή, σημείωσε ο κ. Μάχιμος, ήταν 10%, μετά έγινε 6% και ύστερα μηδενίστηκε πλήρως.

Επεσήμανε εξάλλου, ότι ζητείται επίσης, αύξηση του συντελεστή δόμησης στην τουριστική περιοχή του Νέου Χωρίου από 15% στο 30% κατ’ ελάχιστον, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ήπια ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς η περιοχή του Νέου Χωρίου χρειάζεται ακόμη 3-4 ξενοδοχεία πλην του Άνασα που είναι πέντε αστέρων», υποστήριξε.

Η τουριστική περιοχή, όπως την προσδιόρισε ο κ. Μάχιμος, εκτείνεται από το Λατσί μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης.

Της Ηρώς Ευθυμίου