You are here

Διαφωνίες δήμων για συμπληρωματική συμφωνία ΧΥΤΥ Κόσιης

28/06/2018 11:32

Διαφωνία σημειώθηκε μεταξύ του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας και Αμμοχώστου και Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου, αναφορικά με τον τρόπο διαμοιρασμού των 31 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψαν από τη συμπληρωματική συμφωνία για τη διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης.
 
Η διαφωνία ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή όταν οι Δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Δήμαρχο Αραδίππου Ευάγγελο Ευαγγελίδη, για τη συμπληρωματική συμφωνία, για τα πεπραγμένα και τις μέχρι σήμερα ενέργειες του σώματος σε διάφορα θέματα.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ευαγγελίδης «τα περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ που παραχώρησε το κράτος στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, επιστράφηκαν μέσα από διαπραγμάτευση και μετά από μεγάλο αγώνα που έγινε τα τελευταία 6 χρόνια».
 
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για τη διάθεση των χρημάτων, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «εάν οι δύο αυτοί Δήμοι ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι δικαίωμά τους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να βγάζει ανακοινώσεις και γνωματεύσεις αλλά τελικά πρέπει να επικρατήσει το δίκαιο σε όλους τους Δήμους που αδικούνται», ανέφερε, και σημείωσε πως «δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση με κανένα, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν σηκώνει αντιπαραθέσεις».
 
Ερωτηθείς ποιά είναι τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου, απάντησε πως «ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δόθηκαν από το κράτος, θα διανεμηθεί σε όλους τους Δήμους και τις κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, ανεξαρτήτως χρεών και οτιδήποτε άλλο», προσθέτοντας πως «μέσα από τον αγώνα που κάναμε τα τελευταία χρόνια, θα επωφεληθούν όλοι».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν κάποιες διαφωνίες με το κράτος για ένα χρηματικό ποσό το οποίο θα διεκδικήσουμε και έχουμε ήδη στείλει σχετική επιστολή προς τα αρμόδια τμήματα».   
 
Ερωτηθείς για τον διαμοιρασμό των 31 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι «ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών του κάθε Δήμου και της κάθε κοινότητας θα δοθεί ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν έγινε διαγραφή χρεών για κανένα, τα χρέη είναι πιο λίγα από τα 31 εκατομμύρια ευρώ και οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου θα πιστωθούν με τα χρήματα που δικαιούνται». 
 
Εξάλλου, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, υπενθύμισε ότι «ένας από τους λόγους που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο για το ΧΥΤΥ ήταν η στάση πληρωμών που ξεκίνησε ο Δήμος Παραλιμνίου και ακολούθησε ο Δήμος Αγίας Νάπας. Εμείς δεν θα πληρώσουμε τα λάθη άλλων», είπε και σημείωσε πως «όταν εμείς ζητούσαμε και απαιτούσαμε από όλους τους Δήμους και τις κοινότητες να κάνουν στάση πληρωμών, για να πιέσουμε την εταιρεία και να εξευρεθεί κάποια λύση, αποφάσισαν να μην κάνουν κάτι τέτοιο και να συνεχίσουν να πληρώνουν την πάρα πολύ υψηλή χρέωση που υπήρχε».
 
Ανέφερε ακόμα ότι μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για το ΧΥΤΥ ορισμένα άτομα βρίσκονται ενώπιον Δικαστηρίου και «παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν παρατυπίες και νομικά αδικήματα».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο πριν την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας με το ΧΥΤΥ, η Αμμόχωστος δεν είχε καμία ενημέρωση ενώ οι Δήμοι της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου δεν έχουν καμία εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Διαχείρισης. Είχαμε ζητήσει όπως τρεις από τους επτά εκπροσώπους που διορίζονται στο Συμβούλιο να προέρχονται από την επαρχία Αμμοχώστου, κάτι όμως που δεν αποδέχθηκαν οι Δήμοι της επαρχίας Λάρνακας», ανέφερε.
 
Εμείς, συνέχισε, «θεωρούμε ότι δεν έχει τελειώσει το θέμα των χρεώσεων και τα χρήματα που έπρεπε να πληρώνουμε» και διερωτήθηκε κατά πόσον θα επιστραφούν πίσω στους δημότες, τα χρήματα που πλήρωσαν για το ΧΥΤΥ μέσω των Δήμων και Κοινοτήτων τους με τις υπέρογκες χρεώσεις.
 
Εξήγησε ακόμα ότι «από το τέλος του 2013 ο Δήμος Αγίας Νάπας έκανε στάση πληρωμών στο ΧΥΤΥ και αυτός ήταν και ο λόγος που παρ’ ολίγο ο Δήμος να τερματίσει τη λειτουργία του. Οι Δήμοι και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου θα δούμε εάν πρέπει να ζητήσουμε επιστροφή των χρημάτων που πληρώναμε όλα αυτά τα χρόνια από το συμβούλιο διαχείρισης του ΧΥΤΥ».
 
Ερωτηθείς που θα φτάσει η διαφωνία με το Συμβούλιο Διαχείρισης, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «εμείς έχουμε αποταθεί σε νομικούς συμβούλους. Δεν θα αποδεχθούμε να πληρώσουμε οτιδήποτε, δεν θα γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε τιμολόγιο σταλεί από το Συμβούλιο Διαχείρισης και θα προσφύγουμε με όλα τα ανάλογα μέτρα, νομικά και άλλα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Δήμων και των δημοτών μας», κατέληξε.