You are here

Έκκληση και μία επιφύλαξη Καδή για Ακάμα

14/06/2022 11:41

Έκκληση να αφεθούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους σχετικά με το τοπικό σχέδιο Ακάμα, απηύθυνε ο υπουργός γεωργίας και περιβάλλοντος Κώστας Καδής, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά τα περί τσιμεντοποίησης του Ακάμα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι όσον αφορά την πρόνοια για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας ο ίδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρόνοια σημείωσε εντούτοις ότι «υπάρχουν και άλλα κοινωνικά δεδομένα που θα πρέπει να εξεταστούν».

Πρόσθεσε ότι ακόμη να ληφθεί τελική απόφαση και διευκρίνισε ότι «οι μεμονωμένες κατοικίες θα τοποθετηθούν σε ένα όριο από τις  κοινότητες ενώ θα διέπονται από αυστηρούς όρους».

Ξεκαθάρισε ότι σε περιοχές Natura 2000 που δεν θα δοθούν αναπτυξιακά δικαιώματα στους ιδιοκτήτες θα εξευρεθεί κάποιος τρόπος με οδηγίες του προέδρου Αναστασιάδη να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.

Ο κ. Καδής είπε ότι «οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι κυβερνητικοί οργανισμοί και οι κοινότητες και όλοι οι άλλοι να αφήσουμε τις κυβερνητικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αυτό διαφαίνεται από το ότι όλοι όσοι διαμαρτύρονται πατούν στις θέσεις που εξέφρασε το τμήμα περιβάλλοντος κατά την ενδιάμεση γνωμάτευση του για του τοπικού σχεδίου Ακάμα».

Σύμφωνα  με τον κ. Καδή, με βάση τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου η περιοχή του Ακάμα, δηλαδή το Εθνικό Δασικό Πάρκο που περιλαμβάνει την περιοχή Natura 2000, μια έκταση πέραν των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα έχει μηδενική δόμηση το μόνο που θα υπάρχει θα είναι οι δασικές υποδομές οι οποίες θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες για σκοπούς ενημερώσεις και αισθητοποίησης.

Σημείωσε ότι «σε όλη την περιοχή του Ακάμα είναι υπό συζήτηση μόνο οκτώ επισκέψιμα αγροκτήματα στα οποία δεν θα επιτρέπεται η  διανυκτέρευση. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα δοθούν κάποια αναπτυξιακά δικαιώματα στις ίδιες τις κοινότητες ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος που επισκέπτεται το Δασικό Πάρκο Ακάμα».

Έπεσαν θύμα παραπληροφόρησης

Σχετικά με το υπόμνημα το οποίο υπογράφουν 400 καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών είπε ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης διότι οι αναπτύξεις που προνοούνται μέσα από το τοπικό σχέδιο είναι στις κοινότητες και όχι στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική γνωμοδότηση και μετά το υπουργείο εσωτερικών θα αποφασίσει πότε θα εξαγγείλει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα», τοποθετώντας χρονικά εντός του Ιουλίου.

Καταγγέλλουν τη Δημοκρατία στην ΕΕ

Η αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος – Φίλοι του Ακάμα,  Αντωνία Θεοδοσίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «έχουμε ετοιμάσει έκθεση καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -  Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και προς τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης και Φυσικών Πόρων (IUCN) για ότι δεν προστατεύονται οι περιοχές Natura 2000.

Τόνισε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για να προστατευθούν  αποτελεσματικά οι  περιοχές Natura 2000, θα πρέπει να προστατευθούν και οι γειτνιάζουσες περιοχές συν το ότι η ΕΕ θεωρεί ότι είναι ανεπαρκείς οι περιοχές  Natura 2000  στον Ακάμα».

Της Ηρώς Ευθυμίου