You are here

Έκρηξη πυρκαγιών στην Κύπρο: Τρόποι προστασίας πολιτών

21/08/2022 06:00

Οι πυρκαγιές και οι φωτιές που φαίνεται να παρουσιάζονται συχνότερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κύπρο, εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αλλά και των παραγόντων που διευκολύνουν την έξαρση τους, αφήνουν πίσω τους καπνό ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των πολιτών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολύβια Μιχαηλίδου, μιλώντας στη StockWatch εξήγησε ότι ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και σωματιδίων από καμένα δέντρα, φυτά, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Υπογράμμισε επίσης ότι παρόλο που ο καπνός δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει αιτία εκδήλωσης κάποιων συμπτωμάτων μικρής διάρκειας, όπως ερεθισμό στα μάτια, καταρροή, πόνο στον λάρυγγα, βήχα και δύσπνοια. «Η έκθεση στον καπνό για μεγάλη χρονική διάρκεια μπορεί να επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα ατόμων τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», σημείωσε.

Αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες ατόμων που επηρεάζονται περισσότερο από τον καπνό, δήλωσε ότι αφορά περισσότερο άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο, καθώς επίσης μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, αλλά και πυροσβέστες ή εθελοντές που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.

Προστίθεται ότι οτιδήποτε επιβαρύνει τη σωματική μας υγεία αναπόφευκτα επηρεάζει και τη ψυχική μας υγεία.

Τρόποι προστασίας από τον καπνό

Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι πολίτες από τον καπνό είναι να καταφύγουν το συντομότερο δυνατό σε κλειστό χώρο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να ασφαλίσουν σημεία από τα οποία ενδεχομένως να περάσει ο καπνός με κολλητική μονωτική ταινία ή βρεγμένη πετσέτα/κουβέρτα.

Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους και αν παρατηρήσουν δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα ή άλλα συμπτώματα να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση επαφής με τον καπνό θα πρέπει να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με βρεγμένο πανί και να εισπνέουν/εκπνέουν σε αυτό, ενώ σε περίπτωση που έρθουν σε άμεση επαφή με τη στάχτη ή τα αποκαΐδια θα πρέπει άμεσα να ξεπλύνουν το δέρμα, το στόμα και τα μάτια τους.

Επιπλέον, «θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρα, διότι εισάγει αέρα στο εσωτερικό του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης πυρκαγιών οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούν τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα και να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο οργανωμένης απομάκρυνσης, αν και εφόσον δοθούν οδηγίες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες», δήλωσε.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, αυτό που μπορούν να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να εμποδίσουν τον καπνό να εισέλθει στο σπίτι τους, είναι ότι θα πρέπει άμεσα να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να ασφαλίσουν σημεία από τα οποία ενδεχομένως να περάσει ο καπνός με κολλητική μονωτική ταινία ή βρεγμένη πετσέτα/κουβέρτα.

Συμπλήρωσε ότι τα μηχανήματα εξαγνισμού του αέρα μπορούν να βοηθήσουν στο να εισέλθει ο καπνός εντός του σπιτιού ή του κτιρίου, καθώς επίσης οι μάσκες προσώπου αποτελούν επίσης ένα μέσο προστασίας από τον καπνό.

Στις περιπτώσεις που οι πολίτες πρέπει να βγουν έξω από το σπίτι τους, για να προστατέψουν τον εαυτό τους από τον καπνό της φωτιάς θα πρέπει να φέρουν προστατευτική μάσκα ή να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με βρεγμένο πανί και να εισπνέουν/εκπνέουν σε αυτό.

Επέμβαση πολιτών για σβήσιμο φωτιάς

Ερωτηθείσα σε ποιες περιπτώσεις οι πολίτες θα μπορούσαν να επέμβουν οι ίδιοι για να σβήσουν τη φωτιά, ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν πώς να σβήσουν τη φωτιά προτού πάρει διαστάσεις».

«Γι’ αυτό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλοι πυροσβεστήρες, να γίνεται έλεγχος συντήρησής τους και κάποια άτομα να εκπαιδεύονται στην ορθή χρήση τους, ώστε όταν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορούν να την κατασβήσουν», συμπλήρωσε.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες και στις οποίες, σε περίπτωση πυρκαγιάς, εφαρμόζονται τα εσωτερικά και εξωτερικά σχέδια επείγουσας ανάγκης, τονίζοντας ότι σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών στο έργο της κατάσβεσης μπορούν να συμβάλουν μόνο κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα.

Της Ουρανίας Στυλιανού