You are here

Εκτοξεύθηκε το κόστος διαχείρισης σκυβάλων Λευκωσίας

12/03/2019 12:12

Το κόστος διαχείρισης των σκυβάλων εκτοξεύθηκε πέραν του 800% για τους δήμους και κοινότητες της μείζονος Λευκωσίας μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, δήλωσε ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Τόνισε επίσης ότι συνολικά οι οικονομικές συνέπειες από τον τερματισμό της λειτουργίας του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη για όλους τους δήμους της μείζονος Λευκωσίας από €759 χιλ. ετησίως εκτοξεύθηκαν στα €6,7 εκ. και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα τους για επιδότηση του κόστους διαχείρισης των σκυβάλων.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου του συμβουλίου διαχείρισης χώρων διάθεσης και αξιοποίησης οικιακών αποβλήτων Λευκωσίας, στο οποίο είναι πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική σημειώνοντας ότι «οι δήμοι και οι κοινότητες κλήθηκαν να διαχειριστούν μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει τη λειτουργία του σκυβαλότοπου στις 28 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους».

Πρόσθεσε ότι αν και συμφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση εντούτοις τόνισε η κυβέρνηση θα έπρεπε να προνοήσει για την εξεύρεση λύσεων για τη διαχείριση των προβλημάτων σε σχέση με τα κλαδεύματα, τα ογκώδη μπάζα και πολλά άλλα άχρηστα υλικά τα οποία μέχρι πρότινος απορρίπτονταν στο σκυβαλότοπο Κοτσιάτη.

Εξήγησε ότι στο εργοστάσιο Κόσιης σήμερα γίνονται αποδεκτά μόνο τα οικιακά σκύβαλα ενώ τη διαχείριση των υπόλοιπων σκυβάλων έχουν επιφορτιστεί τα οκτώ πράσινα σημαία τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία εντός του Απριλίου.

Όσον αφορά τα ογκώδη απόβλητα, οι τιμές χρεώσεις των βιολογικών μονάδων είναι δυσβάστακτες για τους δήμους, είπε.

Πέραν τούτου, είπε, τεράστια προβλήματα θα δημιουργηθούν και στη διαχείριση των Skip την ευθύνη των οποίων έχουν ιδιώτες εργολάβοι καθώς η χρέωση από τα €60 ανήλθε στα €160.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την αύξηση της τιμής των Skip θα μειωθεί σημαντικά η χρήση τους με αποτέλεσμα τα μπάζα να καταλήγουν σε χωράφια και άλλους χώρους.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους κάλεσε τον υπουργό γεωργίας να μεταφέρει άμεσα προς το υπουργικό συμβούλιο την πρόταση τους για επιδότηση των δήμων και κοινοτήτων έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που προέκυψε από το κλείσιμο του σκυβαλότοπου.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων έχουν ήδη αυξηθεί σε όλους τους δήμους και δεν μπορεί να επιβληθεί περαιτέρω αύξηση λόγω του ότι η βουλή επέβαλε πλαφόν αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε.

Μιλώντας εκ μέρους της ένωσης κοινοτήτων ο Σωτήρης Κυριάκου τόνισε ότι το κόστος είναι τεράστιο και για τις κοινότητες και λόγω αποστάσεως αλλά και λόγω του ότι δεν έχουν γίνει απαραίτητα έργα, όπως διακομιστικοί σταθμοί και σωστή διαχείριση για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ο δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου στη δική του παρέμβαση ανέφερε ότι η μεταφορά σκυβάλων στον Κοτσιάτη στοίχιζε €8 τον τόνο για κάθε δήμο και σήμερα στοιχίζει €41 για να τα μεταφέρει στην Κόσιη.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους δημότες να συνεργάζονται με τα συνεργεία των δήμων και να μην απορρίπτουν πάσης φύσεως άχρηστα στους ανοικτούς χώρους.

Της Ηρώς Ευθυμίου