You are here

Επιτόπια επίσκεψη στο νησί Γερόνησος για σπάνιο φυτό

24/05/2018 16:08

Στις ανασκαφές στο νησί Γερόνησος εφαρμόζεται μια καινοτόμος οικολογική αρχαιολογική προσέγγιση και έχει αποφευχθεί η εισαγωγή ξένων ειδών προκειμένου να προστατευθούν τα ενδημικά είδη, επισημαίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, απαντώντας σε επιστολή του Τμήματος Δασών, στην οποία γίνεται λόγος για ένα φυτό που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Σε επιστολή της προς το ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου αναφέρει ότι έχει προγραμματιστεί επιτόπια συνάντηση στο νησί μεταξύ εκπροσώπων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Δασών, καθώς και της ανασκαφέας του χώρου, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι που να διασφαλίζουν αφενός μεν την προστασία της ενδημικής χλωρίδας του νησιού, πρωτίστως του κρισίμως κινδυνεύοντος Cistanche Plelypaea, και αφετέρου τη συνέχιση των ανασκαφών.

Σημειώνει ότι στις ανασκαφές εφαρμόζεται μια καινοτόμος οικολογική αρχαιολογική προσέγγιση, και ότι η Δρ. Τζόαν Μπρέτον Κόνελι του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία διεξάγει τις ανασκαφές στο νησί Γερόνησος από το 1990, εντόπισε τα σπάνια ενδημικά είδη και απέφυγε την εισαγωγή ξένων ειδών στο νησί προκειμένου να προστατεύσει τα ενδημικά είδη.

Στις 21 Μαΐου, το ΚΥΠΕ είχε μεταδώσει επιστολή του Τάκη Παπαχριστοφόρου εκ μέρους του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην οποία αναφέρεται ότι στο νησάκι φύεται ένα κρισίμως κινδυνεύων φυτό του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, το Cistanche Plelypaea.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, το νησάκι Γερόνησος και η παραλιακή ζώνη που εφάπτεται της δασικής γης του Ακάμα έχει κηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο και ότι, από την επίσκεψη δύο λειτουργών του Τμήματος Δασών στο νησάκι στις 3 Μαΐου, διαφάνηκε ότι ο πληθυσμός του φυτού είναι εξαιρετικά μικρός και κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Κύπρο.

Στην επιστολή του Τμήματος Δασών σημειώνεται ότι στο νησάκι διενεργούνται ανασκαφές τα τελευταία 15 χρόνια και καλείται η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων να τους ενημερώσει για τυχόν μελλοντική επίσκεψη της αποστολής και σε συνεργασία μαζί τους να υποδείξουν χώρους που δεν πρέπει να επηρεασθούν για την καλύτερη βιωσιμότητα του φυτού.