You are here

Έρευνα: Πόσοι τρώνε αμπελοπούλια

17/12/2015 05:57
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανάλωση αμπελοπουλιών καταγράφει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η RAI Consultants για λογαριασμό του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria.

Με βάση την έρευνα, μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού καταναλώνει αμπελοπούλια, κυρίως άντρες μεγαλύτερων ηλικιών, με το φαινόμενο να είναι πολύ πιο συχνό στην επαρχία που εκλέγεται ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς.

Ο κ. Χαμπουλλάς ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων και αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά την ανάρτηση στο facebook φωτογραφίας του μπροστά από ένα πιάτο μαγειρεμένα αμπελοπούλια.

Η στάση Χαμπουλλά – που έχει επικριθεί μερικώς και από το κόμμα του – φαίνεται να απευθύνεται στο περίπου ένα τρίτο των ψηφοφόρων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, που δηλώνει ότι καταναλώνει αμπελοπούλια.

Με βάση αυτή την έρευνα και ανάλογες έρευνες που έγιναν για το ίδιο θέμα, υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό της τάξης του 14% όπου εξακολουθεί να καταναλώνει αμπελοπούλια.

Ποσοστό 10% των ερωτηθέντων στην έρευνα Ιουλίου 2015 απάντησε ότι τρώει αμπελοπούλια μία φορά το χρόνο.

Ποσοστό 3% τρώει αμπελοπούλια 2-5 φορές τον χρόνο και 1% συχνά (πάνω από δέκα φορές τον χρόνο).

Ψηλά ποσοστά κατανάλωσης αμπελοπουλιών παρουσιάζονται στους άντρες και στα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων 50-64 και πάνω των 64 χρονών.

Στην τελευταία ομάδα δηλώνουν ότι τρώνε αμπελοπούλια το 16% των ερωτηθέντων ενώ στην ηλικία 18 μέχρι 29 ετών μόνο το 9%.

Στους άντρες η κατανάλωση αμπελοπουλιών φθάνει το 21% και στις γυναίκες το 8%.

Όσον αφορά στις επαρχίες, τα ψηλότερα ποσοστά σε κατανάλωση αμπελοπουλιών παρουσιάζονται στην Αμμόχωστο (32%) και στη Λάρνακα (23%). Στη Λευκωσία το ποσοστό περιορίζεται στο 8%, στη Λεμεσό στο 11% και στην Πάφο στο 8%.

Αν και στην προηγούμενη έρευνα παρατηρήθηκε μείωση στο ποσοστό των ατόμων που παραδεχτήκαν ότι παγιδεύουν οι ίδιοι τα αμπελοπούλια που καταναλώνουν, στην παρούσα έρευνα σημειώνεται αύξηση στο ποσοστό αυτό, από 5% στο 15%, καθώς επίσης και σημαντική αύξηση του ποσοστού των ατόμων που δηλώνουν ότι καταναλώνουν αμπελοπούλια σε εστιατόρια.

Το μέγεθος του δείγματος ήταν 601 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω. Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RAI Consultants. Η συλλογή των στοιχείων έγινε στις 22-27 Ιουλίου 2015.

Της Γεωργίας Χαννή