You are here

Έργο ενεργοποίησης δικοινοτικής συνεργασίας για προστασία περιβάλλοντος

04/08/2022 19:23

Στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προώθηση στης αειφορίας, αποσκοπεί έργο, διάρκειας 20 μηνών, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε εκδήλωση σε παραλία της Λέμπας.

Στην εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης του έργου «AdvocaCY: Συμμετέχω, Μαθαίνω, Αποφασίζω, Διεκδικώ: Η Κοινωνία των Πολιτών για την Αειφορία και την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε από το κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σημειώθηκε, μεταξύ άλλων, πως οι πολίτες δικαιούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν την εξέλιξη των πόλεων στις οποίες ζουν.

Το έργο υποστηρίζεται από το Active Citizens Fund Cyprus και υλοποιείται από την ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με τον τουρκοκυπριακό οργανισμό MASDER και τον νορβηγικό οργανισμό Norsensus.

Όπως ανέφερε η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το Κέντρο εργάζεται εδώ και 25 χρόνια για την προώθηση της αειφορίας στην Κύπρο, τη διεθνή δικτύωση και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών έτσι ώστε μικροί οργανισμοί, άτυπες ομάδες και πολίτες, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στα κοινά, ειδικά όσο αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Έχοντας ως σύνθημα «Η γνώση οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και η ευαισθητοποίηση οδηγεί στην αλλαγή», το έργο AdvocaCy, έχει ως στόχο να υποστηρίξει την δικοινοτική συνεργασία ανάμεσα σε ΜΚΟ και άτυπες ομάδες, να προσφέρει κατάρτιση στα μέλη των οργανισμών και ομάδων, για να προωθηθεί και να εμπεδωθεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ανθρώπινο δικαίωμα της κοινωνίας των πολιτών της Κύπρου και ένα σημαντικό εργαλείο για την ειρήνη, είπε η κ. Λοϊζίδου

«Η κλιματική κρίση μαστίζει την Κύπρο με υπερθέρμανση αλλά και πλημμύρες. Την ίδια στιγμή οι αστικές ‘αναπλάσεις’ είναι ένας ύμνος στο τσιμέντο, που ανακλά τη θερμότητα και την αυξάνει, και ενισχύει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κόψιμο ώριμων δεντροστοιχιών, καταστροφή αστικών πάρκων, χτίσιμο πύργων ανεξέλεγκτα, μπαζώματα και άλλα είναι οι πρακτικές που υλοποιούνται» πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως οι πόλεις πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, να ενισχυθεί το ώριμο αστικό πράσινο και να αυξηθεί, να προωθηθεί η αειφόρος κινητικότητα.

Πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει και δικαιούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν τα πόλεις, σημειώνοντας πως το έργο AdvocaCy αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

Ο Σερντάρ Ατάι, αντιπρόεδρος του MASDER, δήλωσε ότι «η αειφορία αφορά όλο το νησί και δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο περιβάλλον και για την ειρήνη».

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης της Λέμπας Θουκής Χρυσοστόμου δήλωσε ότι η Λέμπα εργάζεται για ένα καλύτερο περιβάλλον και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της.

Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να καταγραφούν και να προωθηθούν οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς παγκύπρια, με σκοπό να ενθαρρύνουν και να προωθήσουν τον εθελοντισμό και την συμμετοχή των πολιτών, ιδιαίτερα νέων και παιδιών.

Κάτι τέτοιο θα συμβάλει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην ενεργοποίηση της δικοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προώθηση στης αειφορίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα οργανωθούν εργαστήρια τα οποία θα περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων των ατόμων που απαρτίζουν μικρούς και μεγάλους Οργανισμούς.

Όπως αναφέρθηκε, σημαντικός πυλώνας υλοποίησης του έργου είναι η προώθηση και η ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών, συμβάλλοντας στο συνολικό όραμα για ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, μέσω οργάνωσης συμμετοχικών δικοινοτικών εργαστηρίων δικτύωσης.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ και Νορβηγίας.