You are here

Φωνές για την ανέγερση πύργων, κατεδάφιση τοπικών αναπτύξεων

21/06/2018 10:37

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την διαφωνία του για την διογκούμενη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργείται στην ανέγερση των ψηλών κτιρίων σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή Λεμεσού.

Σε ανακοίνωσή του το κίνημα, σημειώνει ότι «με μία πρωτοφανή κίνηση στην πολιτική σκηνή το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση των τοπικών σχεδίων και την «ανάπτυξη» υψηλών κτιρίων – ουρανοξυστών με την εκχώρηση εξουσίας στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Διευθυντή Πολεοδομίας γεγονός που κάθε άλλο παρά συνάδει με τα θέσμια μίας ευνομούμενης πολιτείας».

«Χωρίς καμία στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς καμία διαβούλευση με τα αρμόδια τμήματα και φορείς, τις επιστημονικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες, το Υπουργικό Συμβούλιο για μία ακόμη φορά θυσιάζει το περιβάλλον, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους κατοίκους και τις κατοικίες τους, καταστρέφοντας ουσιαστικά τη ζωή και τις ανέσεις τους στο βωμό των δήθεν «επενδύσεων» που θα καταλήξουν σε άδεια διαμερίσματα και ουρανοξύστες φαντάσματα», προσθέτει.

«Με μία ξεκάρφωτη «ανάπτυξη» στα όποια άδεια οικόπεδα εν μέσω του ήδη δομημένου περιβάλλοντος χώρου και χωρίς καμία χωροταξική μελέτη χαρίζονται δεκάδες όροφοι στους γνωστούς-άγνωστους προνομιούχους», προσθέτει.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει τις αντιδράσεις των οργανωμένων και επηρεαζόμενων πολιτών.

«Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης για την ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ευρύτερη περιοχή Λεμεσού το Υπουργικό Συμβούλιο τινάζει εκ των προτέρων την όλη προσπάθεια στον αέρα», αναφέρει.

Αρχές 2019 νέο σχέδιο Ακάμα

Μέχρι το τέλος του 2018 αρχές του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί το τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα, δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις σε σχέση με τη διαχείριση του Ακάμα. Το τοπικό σχέδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη και η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, υπάρχει κατάληξη στις βασικές αρχές, οι οποίες θα διέπουν τη διαχείριση της περιοχής και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις ζώνες.

Σε αυτό το στάδιο, ανέφερε, θα τεθεί ακόμα ένα επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης με τη μετάκληση επιστημόνων, ειδικών στο θέμα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στις οποίες ζουν τοπικές κοινότητες, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι όσο το δυνατό πιο φιλικά και αποδεκτά από αυτές, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε αμφισβήτηση η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε, η μετάκληση των επιστημόνων θα γίνει μέσα στην αμέσως επόμενη περίοδο.

Παράλληλα πρόσθεσε, προχωρεί το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και έχει εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο βαθμό συναίνεσης. Είπε επίσης ότι θα γίνουν προσπάθειες, ώστε ακόμα και μεμονωμένα σημεία όπου υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις να εξεταστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έρθει το σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Συναινέσεις θα επιδιώξει το Υπουργείο και στο θέμα του ταμείου γεωργικής ασφάλισης, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.

Η πρόταση, είπε ο κ. Καδής, φαίνεται ότι συγκεντρώνει συναινέσεις, ενώ θετικές ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις στη Βουλή, κατά την παρουσίαση της πρότασης.