You are here

Γ. Περδίκης: Να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στις κοινότητες Ακάμα

19/02/2022 06:00

Υπέρ της παραχώρησης ισχυρών κινήτρων ανάπτυξης προς τις κοινότητες και στους κατοίκους της περιοχής Ακάμα τάσσεται ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και μέλος της πολίτικης επιτροπής Γιώργος Περδίκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης στην περιοχή είναι η προστασία της Φύσης.

Σε συνέντευξή , στη StockWatch, ο κ. Περδίκης τονίζει το διαχωρισμό ανάμεσα στην ανάπτυξη που συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρo της αποκλειστικά τη συσσώρευση πλούτου μέσω του τομέα ακινήτων, σημειώνοντας τη διαφωνία του με τη δεύτερη.

Σχολιάζοντας το αίτημα των κατοίκων της Ίνειας να τους επιτραπεί η ανάπτυξη στην περιοχή της Λάρας αναφέρει ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν τον τρόπο ώστε να εξηγήσουν και να αντιληφθούν οι κάτοικοι της περιοχής ότι η περιοχή της Λάρας δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής ιδιοκτησίας ή τοπικού χαρακτήρα ζήτημα, αλλά προστασίας ενός παγκόσμιας σημασίας βιοτόπου και ενός εθνικού πλουτοπαραγωγικού πόρου.

Καταθέτει επίσης, τη θέση ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν παράνομα υποστατικά στην περιοχή, οι επισκέψεις να τεθούν υπό αυστηρό ποιοτικό έλεγχο και επ’ ουδενί να επιτραπεί οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή της Λάρας.

Ο κ. Περδίκης, τονίζει ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα έπρεπε να συλλειτουργεί με το Διαχειριστικό Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και το Διαχειριστικό Σχέδιο για την ευρωπαϊκή περιοχή προστασίας της φύσης και όχι τα τρία σχέδια να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις και στόχους.

Ο φαύλος κύκλος των κυματοθραυστών

Ο τέως πρόεδρος των Οικολόγων, χαρακτήρισε «φαύλο κύκλο» την κατάσταση που επικρατεί με τους κυματοθραύστες, οι οποίοι όπως υποστηρίζει, «τείνουν να περιτριγυρίσουν ως τείχος το νησί μας ενώ έχουν και τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Υπέδειξε πως το κράτος δεν έπρεπε να συναινεί σε απαιτήσεις κατασκευής τους για να «μαζέψουν άμμο και να δημιουργηθούν αμμουδερές παραλίες προς αξιοποίηση», τονίζοντας ότι τα έργα αυτής της μορφής δημιουργούν διαβρωτικά φαινόμενα σε διπλανές παραλίες που για να προστατευθούν χρειάζονται νέα έργα, τα οποία φέρνουν νέα διάβρωση με αποτέλεσμα να παρατηρείται επίδραση «domino».

Παραπέμπει μάλιστα, σε καινούριες μεθόδους για αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών με λιγότερες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, καλώντας τις αρχές να τις μελετήσουν και να τις εφαρμόσουν, αν κριθούν κατάλληλες.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Περδίκης ισχυρίζεται ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των διακηρύξεων και των λόγων παρά των πράξεων, στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη και παραθέτει τις τρεις προτάσεις των Οικολόγων προς ένα συγκροτημένο και συνεκτικό Πράσινο Σχεδιασμό της Οικονομίας, ενώ σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζει ότι η Κύπρος έμεινε δραματικά πίσω ή κινήθηκε προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου