You are here

Χ. Αλεξάνδρου: Δεν προτείναμε δασική γη για γήπεδο γκολφ

08/01/2023 06:00

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ότι πρότειναν τεμάχιο σε δασική γη, στον επιχειρηματία που προωθεί τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο Παραλίμνι, ρίχνοντας τη μπάλα της ευθύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ξεκαθαρίζει ότι για να φθάσει η Κύπρος τον ευρωπαϊκό στόχο για φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων μέχρι το 2030, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από τους δήμους και επαρχιακές διοικήσεις για περισσότερο αστικό πράσινο και λιγότερο στις φυσικές περιοχές.

Τονίζει ακόμη ότι ο ρόλος της φύσης μέσα στις πόλεις, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός αλλά να προστατεύεται και να αναδεικνύεται και προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, είπε ότι η πόλη πρέπει να αναγνωρίζεται ως ένα τμήμα της φύσης.

Καταθέτει την άποψή του και για τα δασικά πάρκα στα αστικά κέντρα, αλλά και για τη σωστή διαχείριση του δάσους, ώστε να αποτρέπεται η τυχόν εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και εξηγεί γιατί το 2022 σημειώθηκαν λιγότερες πυρκαγιές.

Ο κ. Αλεξάνδρου εκφράζει την εκτίμηση ότι ο πόλεμος που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία, θα δημιουργήσει κενά στις εξαγωγές ξυλείας με ανάλογες πιέσεις στα τροπικά δάση των φτωχών χωρών, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι πιο ευάλωτες.

Διευκρινίζει ότι η Κύπρος είναι καθαρά εισαγωγική χώρα στο θέμα της ξυλείας και των προϊόντων που προέρχονται από αυτή και εξηγεί, γιατί το τμήμα δασών διοχετεύει τις ορεινές κοινότητες με ξυλεία.

Παραθέτει χρονικά τις μεγαλύτερες πυρκαγιές από το 1974, που ήταν η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο και εξηγεί ότι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα είναι, εκ των ων ουκ άνευ, για τη δημιουργία γρήγορης βλάστησης.

Ο κ. Αλεξάνδρου κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του στο Τμήμα Δασών αναφέρει ότι, όταν βρίσκεται στο δάσος του Τροόδους αισθάνεται ως «αυτοκρατορικός αετός» και τονίζει ότι είναι ταγμένος στο έργο που επιτελεί στα δάση της Κύπρου, ως εκ τούτου απέχει από την διεκδίκηση της θέσης του γενικού διευθυντή Υπουργείου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου