You are here

H σκόνη πνίγει και σήμερα την Κύπρο

08/09/2015 10:26
Πυκνή σκόνη θα σκεπάζει και σήμερα την ατμόσφαιρα σε όλη την Κύπρο που σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν η κατάσταση θα είναι αποπνικτική.

Το κύμα σκόνης που επηρεάζει από χθες την Κύπρο κινείται προς νότια με βάση τις τιμές των σωματιδίων σκόνης που καταμετρούνται ανά ώρα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου εργασίας.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, στις 9 το πρωί, οι τιμές συγκέντρωσης εσπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα έφθασαν στην περιοχή Ζυγίου στα 2406 μg/m3, στη Λάρνακα στα 2235 μg/m3, στη Λεμεσό στα 984 μg/m3, στη Λευκωσία στα 688 μg/m3, στην Πάφο στα 326 μg/m3 και στην Αγία Μαρίνα στα 193 μg/m3.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί για ακόμη μια φορά τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους.

Επίσης, συστήνει στους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Ο λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Σταύρος Βασιλειάδης, σε δηλώσεις του το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη και επικίνδυνη καθώς η σκόνη από τη Συρία συνεχίζει να έρχεται στο νησί.

Από το πρωί, ανέφερε, στην περιοχή Ζυγίου, στις 6 το πρωί καταγράφηκαν 2.000 μικρογραμμάρια σκόνης, ενώ η οριακή τιμή είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Για τη Λεμεσό, η μέτρηση κατέγραψε 200 μικρογραμμάρια ενώ σημαντική αύξηση των επιπέδων της σκόνης σημειώθηκε στην Πάφο. Συγκεκριμένα, ενώ η μέτρηση στις 6 το πρωί ήταν στα 73 μικρογραμμάρια, μία ώρα αργότερα σημειώθηκε σημαντική αύξηση με τα επίπεδα της σκόνης να ανέρχονται στα 173 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, η κατάσταση στη Λευκωσία στις 6 το πρωί ήταν πολύ βελτιωμένη, αφού το επίπεδο της σκόνης ήταν στα 53 μικρογραμμάρια, κοντά στα φυσιολογικά όρια για την ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά τα επίπεδα υγρασίας, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως είναι ψηλά άλλα όχι σε ανησυχητικά επίπεδα καθώς κυμαίνονται από 40-46 %.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την παρουσία της σκόνης είπε είναι ότι εμποδίζει τη θερμοκρασία να μειωθεί, ειδικά το βράδυ.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 33 στα υπόλοιπα παράλια και στους 31 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Γιάλλουρος ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο πως η σκόνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο έκανε προτροπή σε όλους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους οι οποίοι έχουν κλιματιστικά με φίλτρα ή συσκευές καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Πολύ επικίνδυνη, είπε, είναι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.