You are here

Η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να λάβει μέτρα μείωσης ηχορύπανσης

03/12/2020 14:12

Η Κομισιόν κάλεσε σήμερα την Κύπρο, στο πλαίσιο του μηνιαίου πακέτου διαδικασιών επί παραβάσει να εγκρίνει και, στη συνέχεια, να αναθεωρήσει ορισμένα σχέδια δράσης και στρατηγικούς χάρτες θορύβου, όπως απαιτείται από την οδηγία 2002/49 / ΕΚ για την εκτίμηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου εντός δύο μηνών, διαφορετικά θα την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο θόρυβος που προκαλείται από την οδική, σιδηροδρομική και αεροπορική κίνηση είναι η δεύτερη κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκτιμάται ότι ο θόρυβος προκαλεί 48.000 νέες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Η οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο ορίζει μια κοινή προσέγγιση για την αποφυγή, πρόληψη ή μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων που προκαλούνται από την έκθεση σε περιβαλλοντικό θόρυβο.

Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης και να τους αναθεωρούν περιοδικά. Σύμφωνα με την οδηγία, η στρατηγική χαρτογράφηση θορύβου θα πρέπει να επιβληθεί σε ορισμένες περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς μπορεί να συλλάβει τα δεδομένα που απαιτούνται για την παροχή αναπαράστασης των επιπέδων θορύβου που γίνονται αντιληπτά εντός της περιοχής.

Τα σχέδια δράσης πρέπει να αφορούν προτεραιότητες στους τομείς ενδιαφέροντος και να καταρτίζονται από τις αρμόδιες αρχές σε διαβούλευση με τους πολίτες. Μέχρι σήμερα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν υιοθετήσει τους απαιτούμενους χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης για διάφορους μεγάλους δρόμους. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο. Εάν η Κύπρος δεν ενεργήσει εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.