You are here

Η μετεωρολογική δεν έπιασε του καιρού τα καμώματα

30/05/2018 07:25

Τα μοντέλα της μετεωρολογικής υπηρεσίας δεν προέβλεψαν ορθά, αυτή τη φορά, τα «καμώματα» του καιρού κατά το τριήμερο των διακοπών, προκαλώντας μεμψιμοιρίες σε όσους έσπευσαν να προετοιμαστούν για βροχές και καταιγίδες που δεν ήρθαν.

Οι προβλέψεις για μεμονωμένες βροχές, καταιγίδες και πιθανόν χαλάζι που δίνονταν από την υπηρεσία για όλες τις ημέρες του τριημέρου, δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή της Περιστερώνας έσωσαν, κάπως, την κατάσταση, αλλά γενικώς, το τριήμερο δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου βροχόπτωση.

Ο ανώτερος μετεωρολογικός λειτουργός Φίλιππος Τύμβιος σε δηλώσεις στη StockWatch παραδέχθηκε ότι αν και έπεσαν μέσα με ακρίβεια στις προβλέψεις τους για τις θερμοκρασίες εντούτοις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, στο θέμα της βροχόπτωσης.

«Δώσαμε δελτία για αρκετές βροχές με αποτέλεσμα να πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας», είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς είχαμε ελάχιστη βροχόπτωση το τριήμερο που μας πέρασε και μόνο τις πρωινές ώρες».

Με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η φετινή χρονιά είχε συνολική βροχόπτωση 381 χιλιοστά έναντι 413 πέρσι, 309 το 2016 και 562 το 2015. 

Ο μέσος όρος της τριανταετίας 1970-2000 είναι 463 χιλιοστά.

Η φετινή χρονιά δεν είναι από τις χειρότερες διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολύ πιο ξηρές και άνυδρες χρονιές, αναφέρει ο κ. Τύμβιος.

«Φέτος αν και βγήκαμε πολύ απότομα στη ζέστη εντούτοις είχαμε αρκετό καιρό ευχάριστο κλίμα σε αντίθεση με άλλες χρονιές που το καλοκαίρι ερχότανε πολύ πιο νωρίς», είπε.

Πάντως η μετεωρολογική υπηρεσία συνεχίζει να προβλέπει άστατο καιρό με βροχές σε αρκετές περιοχές και κυρίως στα βορειοδυτικά της Κύπρου για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας από το 1916 μέχρι το 2018, η χειρότερη χρονιά με τη χαμηλότερη βροχόπτωση ήταν τα έτη 1972-1973 με μόλις 213 χιλιοστά.

Η καλύτερη ήταν το 1969 με 800 χιλιοστά, περίπου τα διπλάσια από τα φετινά.

Της Ηρώς Ευθυμίου