You are here

Η. Πεκρής: Αιχμές κατά κυβέρνησης για τον Ακάμα

26/06/2022 06:00

Την  έντονη ανησυχία της εκφράζει η ομοσπονδία κυνηγίου για τη διάσπαρτη ανάπτυξη των μεμονωμένων κατοικιών στην περιοχή του Ακάμα η οποία όπως τονίζει ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων τριών χρόνων. Αφήνει επίσης σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές προσπαθεί να ικανοποιήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ηλίας Πεκρής επεσήμανε ότι τα τελευταία τρία μόνο χρόνια έχουν χαθεί πέραν των 200 τχλμ πρασίνου από πυρκαγιές ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι με τις κλιματολογικές αλλαγές το ανατολικό μέρος της Μεσογείου θα αποξηραθεί και το πράσινο θα περιοριστεί μόνο στις ψηλότερες ορεινές περιοχές κατά τα επόμενα 20 μόνο χρόνια.

Αναφερόμενος στο Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, για το οποίο αναμένεται σύντομα η γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής είπε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει βασίζεται στην ίδια συνταγή που ακολουθήθηκε στην υπόλοιπη χώρα με τρομακτικές συνέπειες για το περιβάλλον και οι αρμόδιοι υπουργοί αγνοούν  την πραγματικότητα προωθώντας το ίδιο σχέδιο.

Παράλληλα, επικρίνει την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι προωθεί ένα σχέδιο σε μια περιοχή της οποίας την φυσικότητα όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις σεβάστηκαν πλήρως.

Ανησυχίες, εκφράζει η ομοσπονδία κυνηγίου και για τα έργα υποδομής που θα δημιουργηθούν στο  Εθνικό Πάρκο Ακάμα μεταξύ των οποίων είναι ο μεγάλος αριθμός δρόμων επιστρωμένων με συνθετικά υλικά, η δημιουργία 40 χώρων στάθμευσης καθώς και η δημιουργία καντίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Πεκρή, η κυβέρνηση στο Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο προωθεί μια πλειάδα αναπτύξεων οι οποίες στο εγγύς μέλλον θα οδηγήσουν την μετατροπή του Ακάμα σε Αγία Νάπα.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Πεκρής, υποστηρίζει ακόμη ότι η ομοσπονδία απαρτίζεται από μέλη τα οποία προέρχονται από διαφορετικές μέχρι και άκρως αντίθετες πολιτικές ιδεολογικές τοποθετήσεις όμως στο θέμα του Ακάμα συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες ενώ απορρίπτει τα όσα καταλογίζουν στους κυνηγούς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τις κυνηγητικές τους εξορμήσεις.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου