You are here

Κ. Καδής: Δεσμευτική η γνωμοδότηση για Ακάμα

01/08/2022 10:28

Τον τελικό λόγο για τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου Ακάμα έχει το Πολεοδομικό Συμβούλιο, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σημειώνοντας εντούτοις ότι η γνωμάτευση του τμήματος περιβάλλοντος επειδή πρόκειται για περιοχές Natura 2000 είναι δεσμευτική.

«Επομένως» τόνισε «δεν αναμένω ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα έχει περιθώρια να μη λάβει υπόψη του τις συστάσεις του τμήματος περιβάλλοντος  επειδή μιλάμε για περιοχή του δικτύου Natura 2000  γι’ αυτό θεωρώ ότι το τοπικό σχέδιο στη βάση αυτών των εισηγήσεων θα εξαγγελθεί τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου».

Υποσημειώσεις και αντισταθμιστικά μέτρα

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε  επίσης ότι «μετά από οδηγίες του προέδρου Αναστασιάδη το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος διερευνούν μέτρα με τα οποία θα δίνονται κάποια αναπτυξιακά δικαιώματα στις κοινότητες με συντελεστή δόμησης σε άλλες περιοχές και αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες που δεν θα πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες τους μέσα από το νέο τοπικό σχέδιο Ακάμα».

Σημείωσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών διερευνά ένα συντελεστή δόμησης ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλη περιοχή και εμείς ως υπουργείο περιβάλλοντος διερευνούμε το τι μέτρα έλαβαν άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα σε περιοχές δικτύου Natura 2000 και ήδη έχουμε ετοιμάσει κάποιες προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουμε στην επόμενη  συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ειδικά για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκπόνηση του αναθεωρημένου τοπικού σχεδίου Ακάμα είπε ότι «οι εργασίες εξελίσσονται κανονικά και οι  δικές μας υποχρεώσεις, δηλαδή του Υπουργείου Γεωργίας και του τμήματος περιβάλλοντος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν με την αποστολή της έκθεσης της περιβαλλοντικής αξιολόγησης μέχρι τις 8 Αυγούστου στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Πολεοδομικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο «αφού λάβει υπόψη τη γνωμοδότηση του τμήματος περιβάλλοντος θα διαμορφώσει το τελικό σχέδιο το οποίο και θα ανακοινώσει ίσως μέχρι τέλος Αυγούστου όμως λόγω των αργιών του Δεκαπενταύγουστου αναμένω ότι αυτό θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου».

«Ακολούθως» πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μια περίοδος για υποβολή ενστάσεων «εντούτοις από την πρώτη ημέρα δημοσιοποίησής του ουσιαστικά ισχύει και μπορεί να τύχει εφαρμογής».

Της Ηρώς Ευθυμίου