You are here

Κ. Καδής: Ευρεία ενημέρωση κοινού για τις θαλάσσιες χελώνες

19/09/2018 11:09

Το τμήμα αλιείας και θαλασσίων ερευνών (ΤΑΘΕ) καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι θαλάσσιες χελώνες, διαβεβαιώνει ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο υπουργός διευκρινίζει ότι σχετικές παρουσιάσεις και ενημερώσεις γίνονται σε σχολεία, διάφορες οργανώσεις και συλλόγους, ραδιοφωνικές εκπομπές, εφημερίδες κ.λ.π. 

Επιπλέον στην ιστοσελίδα του ΤΑΘΕ, παρουσιάζονται πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και τα ειδικά έντυπα «Οι Θαλάσσιες Χελώνες της Κύπρου και η Προστασία τους» και «Γραμμή Βοήθειας για Χελώνες». Παρουσιάζονται επίσης οι πολύ σημαντικές δράσεις για την προστασία της χελώνας στη Μεσόγειο, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE EUROTURTLES, στο οποίο συμμετέχει το ΤΑΘΕ. 

Διάχυση σχετικού υλικού γίνεται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος και του ΤΑΘΕ. Έχει μάλιστα δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με πλάνα από τις θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο, ενώ ετοιμάζεται ειδικό ντοκιμαντέρ για το πρόγραμμα προστασίας τους.

Σχετικά με το θέμα των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο διαδίκτυο και την εμφάνιση οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα στον τομέα της προστασίας των χελωνών, ο υπουργός αναφέρει αυτό είναι τεχνικό και αφορά τις δυνατότητες των ιστοσελίδων και τη συσχέτιση τους με λέξεις κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης. 

Επί τούτου, τονίζεται ότι «θα αποταθούμε στο τμήμα υπηρεσιών πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να διερευνήσουμε τις ενέργειες που μπορεί να γίνουν. Παράλληλα, συμφωνούμε πως η ενημέρωση του κοινού γύρω από τα θέματα προστασίας της χελώνας είναι πολύ σημαντική και για το σκοπό αυτό θα εξετάσουμε τρόπους και δυνατότητες για την περαιτέρω προβολή των θεμάτων αυτών».