You are here

Κ. Καδής: Σημαντική πρόοδος για αειφόρο ανάπτυξη Ακάμα

18/08/2018 12:35

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί  ως προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης της χερσονήσου του Ακάμα, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης των ίδιων των κοινοτήτων της και της προστασίας του περιβάλλοντος της, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, χαρακτηρίζοντας συνεχή την στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου από την Κυβέρνηση. 

Μιλώντας  στο ετήσιο Φεστιβάλ του Συνδέσμου Αποδήμων και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρήτου Τέρρα  και σε σχέση με το  Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο οποίο προΐσταται ο κ. Καδής ανέφερε πως   θα ήταν ευχής έργο, εάν μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόζει, μπορούσε και η  Κοινότητα της Κρήτου Τέρα  να επωφεληθεί, καλλιεργώντας ξανά εκτάσεις με αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, χαρούπια και τόσα άλλα προϊόντα που ευδοκιμούσαν σε αφθονία παλαιότερα στην περιοχή.

Επεσήμανε επίσης πως πολύ  σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής είναι και το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και το Σχέδιο της Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της διαβούλευσης. 

Επί του θέματος, ενημέρωσε μάλιστα πως έχει  δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να διαβουλευθούν και με τη δική τους Κοινότητα, κάτι- όπως είπε-  που δεν έχει γίνει στο παρελθόν. 

O Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως η  Κρήτου Τέρρα, 100 χρόνια πριν, ήταν ένα από τα τρία μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Πάφου, με 700 σχεδόν κατοίκους ενώ σήμερα  αριθμεί κάτω από 100 μόνιμους κατοίκους. 

Παρόλα αυτά, ειπε,  ο  Σύνδεσμος Αποδήμων του χωριού και το Κοινοτικό Συμβούλιο μαζί με τους κατοίκους, έχουν αποδοθεί σε ένα αγώνα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναζωογόνησης της Κοινότητας, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά. 

Πρόσθεσε μάλιστα πως με τη σημαντική βοήθεια του Κράτους, το χωριό έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Μερικά από τα έργα, συνολικής αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έχουν γίνει από το 2013 και μετά, είναι – όπως είπε- η δημιουργία της  πλατείας , η  διάνοιξη, διαπλάτυνση και βελτίωση κοινοτικών και αγροτικών δρόμων, η κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, πετρότοιχων, μονοπατιού της φύσης, υδατοδεξαμενής και κοινοτικών γραφείων, η επέκταση του οδικού φωτισμού, η βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου και διάφορα αντιπλημμυρικά έργα.

 Μόλις πρόσφατα μάλιστα, η Κοινότητα έλαβε πρόσθετη κρατική βοήθεια, ύψους 220 χιλιάδων ευρώ περίπου, για τη βελτίωση της πρόσβασης προς τους πανέμορφους καταρράκτες του χωριού, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. 

Επιπρόσθετα είπε πως  δίπλα από τους καταρράκτες, έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος εκδρομικός χώρος, σημειώνοντας πως στα τελευταία στάδια βρίσκεται και   η κατασκευή ενός σημαντικού γεφυριού που θα προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση των οχημάτων. Ενώ  υπό εξέταση βρίσκεται και το αίτημα της Κοινότητας για εξωραϊσμό του πυρήνα του χωριού.