You are here

Κ. Τσιμίλλης: Αθέτησε δεσμεύσεις για Ακάμα η κυβέρνηση

31/10/2021 06:00

Η κυβερνητική απόφαση για δημιουργία εθνικού δασικού πάρκου στη χερσόνησο του Ακάμα, ουδεμία σχέση έχει με το στόχο που είχε τεθεί για κήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο διεθνών προδιαγραφών, δηλώνει ο πρόεδρος των Φίλων του Ακάμα, Δρ Κυριάκος Τσιμίλλης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, ο κ. Τσιμίλλης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δέσμευσή της για Εθνικό Πάρκο, πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς διαβούλευση και τεκμηριωμένες θέσεις.

Εξηγεί γιατί θεωρεί ότι με την κατάτμηση της χερσονήσου και τις μεσαίες λύσεις δυσχεραίνεται η προσπάθεια για συνολική προστασία και ανάπτυξη της περιοχής.

Παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα παραβίασης των δεσμεύσεων του προέδρου Αναστασιάδη υποδεικνύοντας ότι αν επιτρέψει τη μεμονωμένη κατοικία εκτός των ζωνών ανάπτυξης των κοινοτήτων, τότε δεν θα πρόκειται για μεμονωμένες κατοικίες.

Απευθύνει επίσης συγκεκριμένο ερώτημα προς κάθε κατεύθυνση τονίζοντας ότι, «πώς να δεχθούμε την οικοδόμηση μέσα σε περιοχές Natura την ώρα που μας ανησυχεί η επέκταση των πόλεων μας».

Παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές για μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης με την ετοιμασία δυο χωριστών Τοπικών Σχεδίων, ενός για τις κοινότητες του Ακάμα και ενός για την Πέγεια, υποδεικνύοντας ότι σηματοδοτούν μια δραματική γεωγραφική συρρίκνωση της περιοχής προστασίας αλλά και του ίδιου του επίπεδου προστασίας.

Ο πρόεδρος  των Φίλων του Ακάμα και μέλος της ΚΕ των Οικολόγων καλεί την κυβέρνηση να γυρίσει στις βασικές θέσεις και δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται στις κυβερνητικές προτάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ποσοτικές αλλά μόνο με ποιοτικές αλλαγές, αλλαγές αντίληψης και προσέγγισης.

Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς την κυβέρνηση για την αλόγιστη ανάπτυξη στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας και Κάβο Γκρέκο, στοχοποιεί το Υπουργικό Συμβούλιο ότι προωθεί πάντα τα συμφέροντα των δικών του, χωρίς κανένα αντιστάθμισμα για το δημόσιο όφελος.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Τσιμίλλης αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση των πολυώροφων κτηρίων υποδεικνύοντας ότι ο στόχος ήταν η εξυπηρέτηση της βιομηχανίας των διαβατηρίων με τη γνωστή σε όλους κατάληξη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανεπάρκεια πολιτικής αφήνει την αστυφιλία να αυξάνει τον υδροκεφαλισμό των πόλεων μας.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσιμίλλη, ολόκληρος ο πλανήτης απειλείται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής λόγω πλέον των χειροπιαστών αλλαγών και επιπτώσεων, αν και όπως σημειώνει στην Κύπρο δεν φαίνεται να μας ανησυχεί, την ώρα που ως νησί έχουμε πρόσθετους λόγους για να ανησυχούμε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου