You are here

Καδής: Βήματα για μείωση των αρνητικών επιπτώσεων νέας ΚΑΠ

21/06/2018 10:34

Μέχρι και €40 εκατομμύρια μπορεί να χάσει η Κύπρος για την περίοδο 2021-2027 από τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

«Μειώνεται ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ και αυτήν τη μείωση θα τη νιώσουμε κι εμείς στην Κύπρο. Υπολογίζουμε με τα σημερινά δεδομένα μια μείωση της τάξης των €40 εκατομμυρίων μέσα στην περίοδο που καλύπτει η νέα ΚΑΠ», δήλωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι καλούνται τα κράτη-μέλη να πετύχουν πιο φιλόδοξους στόχους με χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές είναι αρχικές συζητήσεις και υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, οι οποίες έχουν υπογράψει κοινό μνημόνιο με το οποίο ζητούν την αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται στην πρόταση, έτσι ώστε να φτάσει τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν η προηγούμενη ΚΑΠ.

Είπε επίσης ο τρόπος που καταβάλλονται οι εκταρικές αποζημιώσεις, φαίνεται ότι διαφοροποιείται με τρόπο που δεν συμφέρει την Κύπρο και μια σειρά από άλλα κράτη. Αυτό που επιχειρείται, είπε, είναι να υπάρξει μια ισοπέδωση, μια κοινή πολιτική για αποζημίωση ανά εκτάριο, ανεξαρτήτως πού βρίσκεται αυτό το εκτάριο. Όπως είπε, ένα εκτάριο που βρίσκεται στην Κύπρο μαστίζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή, από τη λειψυδρία και είναι πολύ μακριά από τις αγορές.

Τελικά, όπως είπε, δεν επήλθε πλήρης ισοπέδωση, υπήρξε όμως μια σύγκλιση ως προς τις εκταρικές πληρωμές και γίνονται προσπάθειες ώστε να επηρεαστεί η Κύπρος το λιγότερο δυνατό. Και σε αυτό το θέμα, ανέφερε, υπάρχει συντονισμός με άλλα κράτη.

Παράλληλα ο κ. Καδής ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ περιλαμβάνει και θετικά στοιχεία, όπως η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών ώστε να γίνουν πιο φιλικές προς τα κράτη - μέλη και τους αγρότες και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη - μέλη να προσαρμόσουν τα προγράμματα στις ανάγκες των αγροτών.

Είπε, επίσης, ότι θεωρεί θετική την εισαγωγή πολύ φιλόδοξων στόχων όσον αφορά την ικανοποίηση περιβαλλοντικών δεικτών και δεικτών που έχουν σχέση με τη βιοποικιλότητα. 

Πρόσφορο έδαφος για αρωγή ΕΕ σε θέματα κλιματικής αλλαγής

Ο Υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στις αρχές της εβδομάδας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας και έδωσε τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο.

Όπως είπε, υπήρξε ανταπόκριση και κατανόηση από αρκετές χώρες στο αίτημα της Κύπρου για στήριξη από την ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν έθεσε στη διάθεσή του κυπριακού Υπουργείου Γεωργίας, τόσο τον εαυτό του όσο και τις υπηρεσίες τις Επιτροπής για σχεδιασμό μέτρων πολιτικής που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης του νερού στην Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρξει και άμεση στήριξη, με ικανοποίηση των αιτημάτων για αποζημιώσεις των αγροτών μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Ήδη ετοιμάζεται το κυπριακό αίτημα και θα υποβληθεί εντός των επομένων ημερών.
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη στήριξη, η οποία έχει ήδη διατυπωθεί στο επίπεδο των Υπουργών, θα είναι πιο έτοιμο και πιο πρόσφορο το έδαφος για έγκριση αυτού του αιτήματος, αλλά και αισιοδοξία ότι με την τεκμηρίωση που θα δώσει η Κύπρος, θα εξασφαλίσει μέρος των αποζημιώσεων που πρέπει να παρασχεθούν προς τους γεωργούς.

Σε σχέση με την πολιτική του Υπουργείου για τη λειψυδρία, ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή θα κινηθεί προς τρεις κατευθύνσεις: Της εξοικονόμησης, με προσαρμογή των καλλιεργειών της Κύπρου στα σημερινά κλιματικά δεδομένα, προσπάθεια περιορισμού των απωλειών από τα δίκτυα υδροδότησης κ.ά., της ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων μέσα από επιπρόσθετους πόρους μέσω των αφαλατώσεων και άλλων τεχνικών αύξησης των αποθεμάτων, και της τιμολόγησης του νερού με τρόπο που να αντιλαμβάνονται όλοι ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος.