You are here

«Καίει» υπηρεσιακούς για τη φωτιά

30/06/2016 14:27
Σε υπηρεσιακούς επιρρίπτει αρχικά τις ευθύνες ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας, παρά το γεγονός ότι αργότερα με νέες δηλώσεις του φρόντισε να μετριάσει τις επικρίσεις εναντίον των επιχειρησιακών.

Ο κ. Χάσικος ο οποίος κλήθηκε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος, εσωτερικών και γεωργίας, απαντώντας στα ερωτήματα των προέδρων των αρμόδιων επιτροπών είπε ευθέως ότι «αν αναζητάτε ευθύνες, να τις ψάξετε στους επιχειρησιακούς», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές κατά των επιχειρησιακών τμημάτων που είχαν αναλάβει την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Πάντως σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης και κληθείς να ξεκαθαρίσει τη θέση του, ο κ. Χάσικος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους αναφέροντας ότι δεν διαπιστώνει ευθύνη στους επιχειρησιακούς. «Θα μελετήσουμε τις εκθέσεις» είπε σημειώνοντας ότι λάθη και παραλήψεις θα αναλάβει να εντοπίσει η διερευνητική επιτροπή.

Τα δεδομένα υπουργείων

Οι τέσσερις υπουργοί ανέφεραν αριθμούς και στοιχεία σχετικά με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και προέβηκαν σε σύγκριση με προηγούμενα έτη ενώ, αναφέρθηκαν παράλληλα, στα διαθέσιμα πτητικά μέσα και στους εθελοντές.
Όπως αναφέρθηκε οι έκτακτοι δασικοί λειτουργοί είναι στα ίδια επίπεδα αφού αντιστοιχούν σε 288 φέτος σε σχέση με 290 πέρσι και 292 το 2014.
Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε σε μειώσεις στον αριθμό δασικών λειτουργών που έγιναν κατά την διακυβέρνηση της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις εξοικονομήσεις από τη μη πληρωμή υπερωριών σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εξοικονομήσεις από το τμήμα δασών καθώς ισχύει ειδική ρύθμιση.

Το 2013, είπε, δόθηκαν σε υπερωρίες δασικών λειτουργών €220 χιλ. ενώ για το 2016 υπάρχει κονδύλι για €235 χιλ. όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στις δαπάνες, το 2013 δαπανήθηκαν €33,5 εκ. το 2013 €31,5 εκ., το 2014 €29,5 εκ. ενώ το 2015 οι πραγματικές δαπάνες του τμήματος ήταν €30,2 εκ.
Ο κ. Χάσικος προσπάθησε να διασαφηνίσει το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης και των υπουργών από τους επιχειρησιακούς στους οποίους συγκαταλέγονται η πυροσβεστική υπηρεσία και το τμήμα δασών.

Ανέφερε ότι στις 6 Μαΐου συνεδρίασε η υπουργική επιτροπή της οποίας είναι επικεφαλής, με τον Νίκο. Κουγιάλη και τον Ιωνά Νικολάου για σωστό προγραμματισμό ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των πτητικών και επίγειων μέσων που μπορούν να διατεθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και ο βαθμός ετοιμότητάς τους.

«Επομένως», πρόσθεσε, «το έργο και η ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των μέσων που επιχειρούν, ήταν ξεκαθαρισμένο».

Υπογράμμισε ότι μόλις οι επιχειρησιακοί παράγοντες ζήτησαν πρόσθετη βοήθεια η ενέργειες των υπουργών ήταν άμεσες με αποτέλεσμα να έρθουν πτητικά μέσα από Ισραήλ, Ελλάδα και Γαλλία.

«Πράξαμε ότι περνούσε από το χέρι μας» είπε ο κ. Χάσικος σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά είχαμε διαθέσιμα 20 πτητικά μέσα.

«Από κει και πέρα ήταν η διαχείριση των υπηρεσιακών, οι καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και τα καταφέραμε με τη λιγότερη δυνατή ζημιά», σημείωσε.

Παρέθεσε επίσης στοιχεία υποδεικνύοντας ότι αυτή δεν ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Κύπρο καθώς στον Πάνω Πύργο κάηκε έκταση 40 χιλιομέτρων το 1998 και 52 χιλιομέτρων το 2000 στην περιοχή Βάβλας, που ήταν και η χειρότερη περίπτωση πυρκαγιάς στην Κύπρο.

Ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στον εξοπλισμό και τα διαθέσιμα μέσα για σκοπούς πυρόσβεσης λέγοντας ότι ο εξοπλισμός είναι εκσυγχρονισμένος, τα πυροσβεστικά οχήματα φέρουν συσκευές GPS ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, σύστημα που παρείχε εικόνα από τη φωτιά μέσω δορυφόρου.

Έδωσε επίσης, στοιχεία για τον αριθμό των ωρομίσθιων εποχιακών πυροσβεστών και των εκπαιδευμένων εθελοντών.

Ανέφερε ακόμα ότι ποτέ δεν μπορεί να υπάρχει επάρκεια πτητικών μέσων, γι’ αυτό έχουμε μνημόνια συνεργασίας με άλλες χώρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας σε αυτό το πλαίσιο.

Επέκρινε παράλληλα, την προηγούμενη κυβέρνηση για την απόφαση να εκποιήσει δύο ελικόπτερα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πυρόσβεσης, απόφαση την οποία ακύρωσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο υπουργός γεωργίας Νίκος. Κουγιάλης, είπε ότι ποτέ το τμήμα δασών δεν είχε μεγαλύτερη δύναμη από σήμερα ενώ σημείωσε ότι οι όποιες κενές θέσεις υπάρχουν είναι λόγω παγοποιήσεων.

Πρόσθεσε ότι παραμένει ένα κενό 17 ατόμων το οποίο θα καλυφθεί από απόφοιτους δασικών σχολών.

Επεσήμανε ότι σε ένα μήνα θα υπάρχει έτοιμο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς το οποίο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Σημείωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι να δοθούν 200 χιλ. για αντιπλημμυρικά έργα

Διορισμός διερευνητικής επιτροπής

Σύμφωνα με τους υπουργούς που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό διερευνητικής επιτροπής για τα γεγονότα που αφορούν στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας, αμέσως μετά τη λήψη των εκθέσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Απόφαση, όπως είπαν, λήφθηκε και για τον διορισμό εμπειρογνωμόνων για τη μελέτη των υφιστάμενων σχεδίων.

«Μέσα από την αξιολόγηση θα δούμε λάθη και παραλείψεις και θα προχωρήσουμε να τα διορθώσουμε με αποφάσεις και νομοθεσίες», είπε ο κ. Χάσικος.

Στην επόμενη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κληθούν στη βουλή οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων που έζησαν από κοντά την πυρκαγιά καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Από τη συνεδρίαση, ενημέρωσαν ότι θα απουσιάζουν οι υπουργοί δικαιοσύνης και γεωργίας λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.

Αντιπαράθεση Μαύρου – βουλευτών

Τα αίτια και οι ευθύνες από την καταστροφική πυρκαγιά, προκάλεσαν αντιπαραθέσεις ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών που συνήλθε στην παρουσία των υπουργών οικονομικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης και γεωργίας.

Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από αναφορές της προέδρου της επιτροπής εσωτερικών Ελένης Μαύρου του ΑΚΕΛ, οι οποίες εκλήφθηκαν από βουλευτές του ΔΗΣΥ ως πολιτική τοποθέτηση και η οποία, όπως υποστήριξαν, προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της συζήτησης.

Η κ. Μαύρου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι τέσσερις υπουργοί σε σχεδόν δύο ώρες συνεδρίασης, αναλώθηκαν σε αριθμούς χωρίς να απαντούν κρίσιμα ερωτήματα όπως το πότε ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό και ποια μέτρα λήφθηκαν ως ανταπόκριση στα καλέσματα των αρμοδίων.

«Έφταιξαν», είπε, «το αλαλούμ στην ενημέρωση και οι επιχειρησιακοί που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα για το μέγεθος της φωτιάς».

«Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι η ανάγκη για άμεσο διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής η οποία να μελετήσει τι έγινε και τι πρέπει να γίνεται από ‘δω και πέρα», πρόσθεσε.

Της Μαρίας Χαμπή