You are here

Κάλεσμα Αναστασιάδη για κλιματική αλλαγή

18/05/2018 15:59

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προέτρεψε τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή να ανταποκριθούν στις προκλήσεις με την ανάλογη ευθύνη, και μόνο με συλλογική δράση και γρήγορα να αποφύγουν τις χειρότερες συνέπειες ενός πλανήτη που υπερθερμαίνεται σε γοργούς ρυθμούς.
 
Σε μια ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις», που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή παγκόσμιων επιστημόνων από 35 χώρες, ο Πρόεδρος παρατήρησε, περαιτέρω, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ήδη τις σοβαρές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
 
Η Διάσκεψη διοργανώνεται από το Κυπριακό Ινστιτούτο και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Την ομιλία ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα ευρήματα που περιέχονται στην πέμπτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή είναι ξεκάθαρα και αναφέρουν ότι η «υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κυρίαρχη αιτία της θερμότητας που παρατηρείται από τα μέσα του 20ου αιώνα».
 
Ανέφερε ότι "πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με την κατάλληλη ευθύνη. Μόνο ενεργώντας συλλογικά, αποφασιστικά και γρήγορα, μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες ενός πλανήτη που θερμαίνεται σε ταχύτατους ρυθμούς".

Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι στην Κύπρο, ένα νησί της Μεσογείου που βρίσκεται σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, «παρατηρούνται παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνια οικοσυστήματα».
 
"Η Συμφωνία των Παρισίων ήταν ένα ιστορικό ορόσημο», είπε, προσθέτοντας ότι «τώρα, πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας ".
 
Όσον αφορά την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ο εθνικός στόχος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μείωση κατά 24% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο νέος στόχος, εστιάζουμε στην ανάπτυξη καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και στην ανάπτυξη πολιτικών και μέτρων για την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε.
 
Μία σημαντική πρόκληση είναι η μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% όλων των εκπομπών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, άλλες πολιτικές επικεντρώνονται στη γεωργία, τη δασοκομία και τη διαχείριση αποβλήτων. Οι νέες πολιτικές μας θα μειώσουν ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε.
 
Η Κύπρος, μια χώρα που αντιμετωπίζει ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει σθεναρά τις διεθνείς και περιφερειακές επιστημονικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, επεσήμανε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος τόνισε, περαιτέρω, τον ρόλο της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι είναι θεμελιώδης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Προέδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας, είπε ότι είναι «με υπερηφάνεια, ταπεινοφροσύνη, αλλά και με αίσθηση υψηλής ευθύνης που καλωσορίζω τους υψηλούς μας προσκεκλημένους εκ μέρους του Ινστιτούτου Κύπρου». 
 
«Από ιδρύσεως του Ινστιτούτου Κύπρου εντοπίσαμε ότι η κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας είναι μια τεράστια ερευνητική πρόκληση», συνέχισε, «και έχουμε εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια για να μπορεί να προσδιοριστεί με τον πιο ακριβή τρόπο, μέσω μοντελοποίησης, παρατηρήσεων, και ανάλυσης δεδομένων και παραμέτρων, το μέγεθος του προβλήματος για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".