You are here

Καταγγελίες Φαίδωνος κατά Green Dot

17/03/2016 15:17
Σε νέες καταγγελίες για παράνομες υπερχρεώσεις αυτή τη φορά από την εταιρεία ανακύκλωσης Green Dot (Cyprus) προβαίνει ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με επτασέλιδη επιστολή του προς τον γενικό ελεγκτή και με κοινοποίηση προς τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του ο κ. Φαίδωνος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει σε σχέση με την Green Dot και τη συνεργασία της με τον δήμο Πάφου, «στοιχειοθετούνται παράνομες χρεώσεις για αποκομιδή και διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών».

Mε βάση τα στοιχεία που παραθέτει, όπως σημειώνει, και αφορούν υπερχρεώσεις, ο δήμος Πάφου διεκδικεί την επιστροφή ποσού πέραν των €147 χιλ. συν τον νόμιμο τόκο.

Ο πρόεδρος της Green Dot στην Κύπρο Μιχάλης Σπανός που ήταν το μεσημέρι φιλοξενούμενος σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης και στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Πάφου και ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Φαίδωνος «συκοφαντίες» και απάντησε σε κάποιους ισχυρισμούς που καταγράφονται στην επιστολή.

Στην επιστολή που στάλθηκε το μεσημέρι στον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Φαίδωνος κάνει λόγο για υπερχρεώσεις για αποκομιδή και διαχείριση υλικών τα οποία δεν αποτελούν συσκευασία στη ροή χαρτιού/χαρτονιού.

Χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη διεκπεραίωση του έργου της εν λόγω εταιρείας.

Όπως αναφέρει, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011 το σύστημα επιβάλλει χρέωση προς τον δήμο ίση με το 10% επί του συνολικού κόστους αποκομιδής και διαχείρισης της ροής αποβλήτων συσκευασιών PMD. Το γεγονός αυτό, σημειώνει, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων λειτουργίας του, αφού είναι υπόχρεο να αναλαμβάνει όλο το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων συσκευασιών.

Η χρέωση περιλαμβάνει 10% επί του κόστους για ενοικίαση κάδων στους οποίους τοποθετούνται τα απόβλητα συσκευασιών, η συλλογή ανά επίσκεψη, συλλογή ανά τόνο και διαχείριση/διαλογής.

Σημειώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν φέρει την ευθύνη για την αποκομιδή και διαχείριση των απόβλητων συσκευασιών που συλλέγονται χωριστά και αποτελούν ευθύνη των υπόχρεων οικονομικών φορέων, οι οποίοι στην Κύπρο έχουν αναθέσει αυτή την ευθύνη στο μόνο αδειοδοτημένο συλλογικό σύστημα συμμόρφωσης, αυτό της Green Dot.

Προστίθεται ότι «με βάση τις χρεώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, για την πρώτη περίοδο συνεργασίας του με την Green Dot, ο δήμος κατέβαλε ποσό €4.399,62, χωρίς ΦΠΑ, για την ανάκτηση 60 τόνων PMD. Δηλαδή, το συνολικό κόστος ανάκτησης και διαχείρισης ενός τόνου PMD ανήλθε στα €440.00, ποσό που εύλογα θεωρείται εξωπραγματικό».

«Για τα δύο περίπου χρόνια που οι δημότες Πάφου πλήρωναν τις παράνομες και υπερβολικές χρεώσεις που επέβαλλε η Green Dot για το PMD, διατέθηκαν πέραν των €28.000, ποσό που διεκδικούμε να μας επιστραφεί με τον νόμιμο τόκο», παρατηρεί ο δήμαρχος Πάφου.

Ο κ. Φαίδωνος καταγγέλλει επίσης ότι «πέραν των παράνομων χρεώσεων και υπερχρεώσεων προς τις τοπικές αρχές, η Green Dot αποδεικνύεται σαφώς αναποτελεσματική και ανεπαρκής, αφού η μεγάλη πλειονότητα των ανακυκλώσιμων συσκευασιών καταλήγουν είτε σε χωματερές ή στις μονάδες διαχείρισης, με αποτέλεσμα οι δήμοι και οι κοινότητες να υποχρεώνονται να επωμίζονται το μεγάλο κόστος διαχείρισης».

Ο δήμαρχος Πάφου εγείρει και θέμα «κέρδους και συνολικού εισοδήματος» της Green Dot ως «μη κερδοσκοπικού οργανισμού», με βάση τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα του συστήματος και ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία αρνήθηκε έλεγχο από την ελεγκτική υπηρεσία.

Σε απάντηση σε όλα αυτά που καταγγέλλει ο κ. Φαίδωνος, ο κ. Σπανός είπε ότι «η Green Dot είναι από τις πιο διαφανείς και λογοδοτούσες εταιρείες στην Κύπρο».

Διέψευσε ότι αρνήθηκε έλεγχο από την ελεγκτική υπηρεσία παρουσιάζοντας σχετικό σημείωμα το οποίο, όπως είπε, είναι ένα μέρος στοιχείων που δόθηκαν στον γενικό ελεγκτή.

«Έχουμε δώσει τα πάντα στον γενικό ελεγκτή και στο τέλος του ελέγχου, ο οποίος κατά την άποψη του ήταν καταχρηστικός, διότι μας ζητήθηκε ανάλυση για ποσά €2 χιλ.».

Υπέδειξε στον κ. Φαίδωνος ότι επικαλείται «το τεκμήριο της υποψίας που είναι σχήμα οξύμωρο, καταργήθηκε πριν τη γαλλική επανάσταση».

Ο κ. Σπανός είπε ότι το κόστος της εταιρείας ετησίως στην Πάφο ανέρχεται στις €195 χιλ. και αυτό που αναλογεί στον δήμο είναι €57,3 χιλ. που αντιστοιχεί με το 29% των εξόδων που υπόκειται η Green Dot και πρόσθεσε:

«Η Green Dot δεν έχει κέρδος αλλά πλεόνασμα. Και αυτό διατηρείται για να έχει κεφάλαιο κίνησης για 3 – 4 μήνες διότι δεν είναι βέβαιο αν οι χρεώστες σου θα σε πληρώνουν έγκαιρα όπως για παράδειγμα ο δήμος Πάφου».

Σημείωσε ότι η Green Dot το 2015 είχε έσοδα €6,56 εκ. και οι δαπάνες της ήταν €5,8 εκ. «Αυτό είναι αποτελεσματική διοίκηση», υποστήριξε ο κ. Σπανός.

Η επιστολή Φαίδωνος κοινοποιείται στον υπουργό εσωτερικών, στον γενικό εισαγγελέα στον υπουργό γεωργίας, στη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας και στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων.

Ανακοίνωση Green Dot

Aργά το απόγευμα η Green Dot με ανακοίνωση της σημειώνει ότι «ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, πολύ λανθασμένα ενέταξε την εταιρεία στη δίνη των αποκαλύψεων για τα μεγάλα θέματα των ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ – ΟΕΔΑ»

Σημειώνει ότι η Green Dot Κύπρου ήταν από τους ελάχιστους θεσμικούς φορείς που συστηματικά και έντονα αντιτάχθηκαν στους σχεδιασμούς αυτούς, γιατί μεταξύ άλλων παρέβαιναν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για τις υπερχρεώσεις που επικαλείται ο δήμαρχος προς το δήμο Πάφου, η Green Dot αναφέρει ότι «δεν έχουμε γνώση» και συνεχίζει ότι «αφορούν προφανώς δικούς του υπολογισμούς και όχι εφαρμογή της μεταξύ μας σύμβασης, την οποία η Green Dot Κύπρου τηρούσε και τηρεί κατά γράμμα».