You are here

Καθοριστική σύσκεψη για τους καλαμιώνες στην Πόλη

07/08/2018 07:18

Ρίχνουν τους τόνους το τμήμα περιβάλλοντος και οι δημοτικές αρχές Πόλης Χρυσοχούς και κάθονται στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρουν λύση στο επίμαχο θέμα του καθαρισμού του καλαμιώνα στην κοίτη του ποταμού, που εφάπτεται με τον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης.

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυκτα του Σαββάτου στον καλαμιώνα στην κοίτη του ποταμού Πόλης Χρυσοχούς που επεκτάθηκε και στην κατασκήνωση στην οποία υπήρχαν 250 κατασκηνωτές οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο παραλιακό μέτωπο για να προστατευθούν, πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη ώστε να αποφασιστεί ποια υπηρεσία θα αναλάβει και πως θα καθαρίσει τον συγκεκριμένο χώρο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν λειτουργοί του τμήματος περιβάλλοντος, του τμήματος υδάτων, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το δημοτικό συμβούλιο Πόλης Χρυσοχούς.

Ο δήμαρχος της Πόλης Γιώτης Παπαχριστοφή, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να αποφασιστεί ποια υπηρεσία έχει την ευθύνη και να καθαρίσει τον συγκεκριμένο χώρο αφού δεν επιτρέπουν στο δήμο να παρέμβει».

Ο κ. Παπαχριστοφή υπενθύμισε ότι επανειλημμένα ο δήμος απέστειλε επιστολή προς το τμήμα περιβάλλοντος (η τελευταία έξι ημέρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά) και ζητούσε τον καθαρισμό του χώρου ο οποίος εμπίπτει στη ζώνη Natura 2000 και ως εκ τούτου την ευθύνη έχει το τμήμα περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, συνεργείο του δήμου ξεκίνησε να καθαρίζει το χώρο αλλά μετά από παρέμβαση του τμήματος περιβάλλοντος σταμάτησε κάθε εργασία.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου στις δικές του δηλώσεις, ξεσπά και τονίζει ότι το τμήμα περιβάλλοντος δεν μπορεί να ευθύνεται για τα πάντα.

Όπως ανέφερε, «το τμήμα περιβάλλοντος έχει περιορισμένους ανθρώπινους πόρους. Επανειλημμένα εκλιπαρούμε να μας δώσουν προσωπικό διότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε επείγουσες καταστάσεις, διαχείριση αποβλήτων, χημικά και άλλα με αυτό το προσωπικό. Είναι εις γνώση των ανωτέρων μας διότι το τμήμα αυτό δεν μπορεί πλέον να ευθύνεται για ότι συμβαίνει», υπέδειξε.

Απαντώντας και στις επικρίσεις του δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς ότι προβάλουν προσκόμματα στον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, επανέλαβε ότι «έχουμε κοινοτική υποχρέωση να προστατεύουμε την περιοχή διότι εμπίπτει στη ζώνη Natura.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα καθαριστούν τα σημεία άμεσης επικινδυνότητας ενώ τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο καθαρισμού.

«Η περιοχή που έχει προστατευόμενα είδη είναι ο ποταμός με τη χελώνα του γλυκού νερού και ο καλαμιώνας μέσα στον ποταμό γι’ αυτό χρειάζεται σωστή διαχείριση. Δεν θα μπούμε με τις μπουλντόζες και να τα διαλύσουμε όλα», είπε, απαντώντας στις επικρίσεις του δημάρχου Πόλεως Χρυσοχούς ότι παρά τις δεσμεύσεις δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τέθηκε κακόβουλα, κατασβήστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ενώ κατέκαψε ενάμισι εκτάριο γης, με άγρια βλάστηση και μικρό αριθμό δέντρων.

Της Ηρώς Ευθυμίου