You are here

Κατσάδα Κομισιόν για περιβαλλοντική νομοθεσία

17/10/2013 15:32
Η ευρωπαϊκή επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου για μη μεταφορά στο εθνικό της δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, με δύο επιστολές αιτιολογημένης γνώμης, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να αποστείλει στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιό της.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τους κανόνες για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και, σε ξεχωριστή υπόθεση, δεν έχει επίσης μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τα τεχνικά μέτρα σχετικά με τις εξαιρέσεις ορισμένου εξοπλισμού που περιέχει μόλυβδο.

Εφόσον η Κύπρος δεν τήρησε τις αρχικές προθεσμίες η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές. Επειδή οι ανεπάρκειες δεν έχουν επανορθωθεί ακόμη, η επιτροπή αποστέλλει σήμερα δύο αιτιολογημένες γνώμες. Αν η Κύπρος δεν ενεργήσει δεόντως εντός δύο μηνών, οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο μπορεί να επιβάλει και πρόστιμο, αναφέρει η επιτροπή.