You are here

Κλ. Νικολαΐδης: Οι καλύτερες περιοχές για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα

22/01/2023 06:00

Οι καταλληλότερες περιοχές για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων και αιολικών πάρκων, εντοπίζονται σε όλες τις νότιες πλευρές, πλαγιές του Τροόδους, υποστηρίζει ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, προσθέτοντας όμως ότι και σε άλλες περιοχές, μπορούν να γίνουν τέτοιες μορφές ανάπτυξης, κυρίως φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σε συνέντευξή του στην StockWatch, ο κ. Νικολαΐδης σημειώνει ότι στην Κύπρο ευνοείται η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν ή και συνδέονται με το κλίμα, την οικολογία, αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, 

Διευκρινίζει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση κλπ, είναι τέτοιες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο κ. Νικολαίδης τόνισε ότι οι πληροφορίες που παρέχει το Τμήμα Μετεωρολογίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι σε θέση να διαθέσει κατάλληλα στοιχεία για αναπτύξεις ΑΠΕ, όπως π.χ. ποιες περιοχές προσφέρονται περισσότερο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολαίδης μιλά για την σύνδεση του Τμήματος Μετεωρολογίας με τομείς της οικονομίας, αλλά και το ρόλο του τμήματος σε σχέση με την αεροπορική κίνηση στη χώρα μας και κατ΄ επέκταση στον τουρισμό.

Απαντά σε ότι αφορά το ρόλο του Τμήματος Μετεωρολογίας με τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στο αν το τμήμα διαθέτει όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, σύγχρονα και προηγμένα συστήματα και το απαραίτητο προσωπικό.

Καλείται να απαντήσει σε  ότι αφορά τον καιρό που θα επικρατεί στις προεδρικές εκλογές και στο γιατί ορισμένες φορές οι προβλέψεις του καιρού είναι άστοχες.

Αναφέρεται επίσης στην εσωτερική έρευνα που διεξάγεται για την αστοχία του περασμένου Σαββάτου, όταν δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους