You are here

Κοινό μέτωπο αγώνα από κοινότητες Ακάμα

13/07/2018 14:09

Οι κοινότητες του Ακάμα, Νέου Χωρίου, Δρούσειας, Ίνειας, Αρόδων και Ανδρολύκου, καθώς και ο δήμος Πόλης Χρυσοχούς και η Νεολαία Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την προώθηση και επίτευξη των κοινών θέσεων και στόχων τους όσον αφορά στο υπό εκπόνηση τοπικό σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κοινές θέσεις και στόχοι είναι να επιτρέπεται η ανάπτυξη στις περιοχές Νατούρα, νοουμένου ότι θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και μελέτες. 

Για τις ιδιωτικές εκτάσεις που εμπίπτουν σε περιοχές υψηλής προστασίας και απαιτείται απόλυτα η προστασία, να δοθούν αποζημιώσεις, σύμφωνα με την απόφαση 68- 730 του υπουργικού συμβουλίου ημερομηνίας 02/04/2009.

Οι κοινότητες σημειώνουν πως η φυσική ομορφιά της περιοχής αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχτεί η μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής και όχι αυτό να αποτελέσει εμπόδιο στην πρόοδο της. 

Επιπρόσθετα αναφέρουν πως για να ενθαρρυνθεί αποτελεσματικά η απασχόληση και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την αναζωογόνηση και ευημερία της περιοχής, απαιτείται να υλοποιηθούν σημαντικά παραλιακά τουριστικά έργα που πραγματικά θα επιφέρουν οικονομικά οφέλη για το ντόπιο πληθυσμό. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των επισκεπτών του Ακάμα, σημειώνουν, αποτελεί η δημιουργία δημόσιων δρόμων και προσβάσιμων από κάθε τύπου οχήματα, ενώ αναφέρονται και στην προώθηση του έργου για την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, καθώς αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ακόμη οι κοινότητες αναφέρονται και στην ολοκλήρωση του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα το συντομότερο, καθώς επίσης και στην ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου εντός των επόμενων έξι μηνών.