You are here

Κομισιόν: Εξαιρετικής ποιότητας τα ύδατα θαλάσσιας κολύμβησης

29/05/2018 19:28

Περίπου το 85% των σημείων κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη που παρακολουθούνται για το 2017 πληρούν τα υψηλότερα και αυστηρότερα «εξαιρετικά» ποιοτικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα και είναι κατά κανόνα απαλλαγμένα από ρύπους, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τη ίδια έκθεση η Κύπρος έρχεται τρίτη με 97,3%, μετά το Λουξεμβούργο (100%) και τη Μάλτα (98,9%), ακολουθούμενη από την (4η) Ελλάδα (95,9%).


Συγκεκριμένα, στην Κύπρο ελέγχθηκαν 113 παράκτια ύδατα κολύμβησης, ελήφθησαν 991 δείγματα και 98% από αυτά ήταν «καλής ή άριστης ποιότητας». Στην πράξη δεν υπήρχαν τοποθεσίες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, αλλά δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σχεδόν όλες οι 21.801 τοποθεσίες για ύδατα κολύμβησης που ελέγχθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 21509 βρίσκονταν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ (95,9%), πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ - European Environmental Agency) και της Koμισιόν. Η Αλβανία και η Ελβετία παρακολουθούνται επίσης και ανέφεραν την ποιότητα των 292 σημείων κολύμβησης.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση έδειξαν μικρή πτώση στις τοποθεσίες εντός της ΕΕ που πληρούν τις υψηλότερες «εξαιρετικές» και τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας, που ορίζει η οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Τα «εξαιρετικά» ποιοτικά πρότυπα σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώθηκαν οριακά από 85,5% το 2016 σε 85% πέρυσι.  Ομοίως, όσα πληρούν τις προδιαγραφές την ελάχιστης «ικανοποιητικής» κατηγορίας μειώθηκαν από 96,3% σε 96,0%. Ο λόγος για την ελαφρά πτώση οφειλόταν κυρίως στην επίδραση της θερινής βροχής στα αποτελέσματα των δοκιμών, καθώς και στις αλλαγές στη μεθοδολογία δοκιμών στη Ρουμανία και τη Σουηδία.

Ο αριθμός των περιοχών που αξιολογήθηκαν ως κακές παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητος από το 2016 σε ολόκληρη την ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία, πέφτοντας από 1,5% το 2016 σε 1,4% το 2017.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Καρμένου Βέλλα δήλωσε με την ευκαιρία της δημοσίευσης ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τους Ευρωπαίους, η οποία οφείλεται στην καλή συνεργασία και τη συνεχή επαγρύπνηση. Τόνισε δε ότι παίζουν ρόλο η βιομηχανία, οι τοπικές αρχές οι υπηρεσίες και οι πολίτες. Κατέληξε δε λέγοντας πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας για τα ύδατα κολύμβησης είναι ζωντανό και εξακολουθεί να προσφέρει», τονίζοντας ότι «ήταν πραγματικά ένας καλός χρόνος για τις ευρωπαϊκές θάλασσες, τις παραλίες και τις λίμνες».