You are here

Κρίσιμο 48ωρο για σεισμούς – Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

06/02/2023 15:26

Πέραν των 150 μετασεισμών καταγράφηκαν στην περιοχή της Τουρκίας και Ανατολίας, σύμφωνα με τον λειτουργό του τμήματος γεωπολογικής επισκόπησης και σεισμολόγο Ιορδάνη Δημητριάδη, ο οποίος ωστόσο καθησυχάζει ότι η Κύπρος δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι το τριπλό σημείο επαφής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός τα ξημερώματα στην Τουρκία αλλά και οι υπόλοιποι 150 μετασεισμοί άνω των 3 ρίχτερ με αποκορύφωμα τον τελευταίο μεγάλο 7,7 ρίχτερ, προκαλεί σεισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 03:17 τα ξημερώματα στην περιοχή του Γκαζαντιέπ στην κεντρική Τουρκία και κοντά στα σύνορα με τη Συρία με μέγεθος 7,8 ρίχτερ.

Είναι μια περιοχή, σημείωσε, που προκαλεί σεισμούς παρόμοιους με έναν το 1822 στο Χαλέτι και δύο σεισμούς το 2020 και 2021 περίπου 6 και 6,5 ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση ήταν αισθητή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην Κύπρο ήταν ειδικότερα αισθητός σε υψηλότερα κτήρια.

Ερωτηθείς για τις αναφορές σε δημοσιεύματα για μικρό τσουνάμι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο αλλά και θαλάσσια αναταραχή στα νερά της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπάρχουν αυτόματες καταγραφές, αλλά ένα τσουνάμι σημαίνει ότι ο σεισμός ίσως να ήταν υποθαλάσσιος.

Κρίσιμο το επόμενο 48ώρο

Απαντώντας σε ερώτηση εάν πρέπει να αναμένεται ακόμη ένας ισχυρότερος σεισμός από τον πρώτο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πιθανόν, αλλά θα πρέπει να περάσει το επόμενο 48ώρο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται φυσιολογικά.

Ανέφερε, ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να επηρεαστεί εκτός από το να κουνηθεί σε έναν ισχυρότερο σεισμό, καθώς η χώρα βρίσκεται εκτός των καμπυλών του σημείου.

Οι σεισμικές δονήσεις μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, την τελευταία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Τουρκία 7,7 ρίχτερ, ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση 5,9 ρίχτερ στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Με βάση τις διεθνείς αναφορές, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1000, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού πολιτών.

Της Μαρίας Κυριακίδου