You are here

Με το σταγονόμετρο οι νέες περιοχές Νατούρα

02/06/2021 06:56

Με φειδώ φαίνεται ότι προχωρά η επιλογή και επέκταση νέων περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς την κυπριακή κυβέρνηση για ανεπαρκή καθορισμό τόσο των χερσαίων, όσο και των θαλάσσιων περιοχών.

Σύμφωνα με απάντηση της περιβαλλοντικής αρχής σε σχετική ερώτηση της StockWatch, τα τελευταία 5 χρόνια έχει ενταχθεί μόνο μια νέα περιοχή στο Δίκτυο Natura 2000.

Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή «Ωκεανίς-CY4000024». Έχουν όμως γίνει και κάποιες επεκτάσεις υφιστάμενων περιοχών, ενώ έχουν ενοποιηθεί 4 περιοχές (Κοιλάδα Πλατύ, Κοιλάδα των Κέδρων – Κάμπος, περιοχή Αγιάτης και περιοχή Σταυρός της Ψώκας – Καρκαβάς) οι οποίες πλέον απαρτίζουν την περιοχή «Δάσος Πάφου-CY2000016».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή τον Μάιο του 2018, υποδεικνύοντας ότι αναμένει σχετικές ενέργειες από τις Αρχές της Κύπρου.

Στα σκαριά ακόμη δύο περιοχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης, η διαδικασία για ένταξη στο δίκτυο, ακόμη δύο περιοχών που έχει επιλέξει το υπουργείο Γεωργίας στις 21 Μαΐου 2021. Πρόκειται για την περιοχή η «Μούττη του Ζιού» στην Κόσιη Λάρνακας και «Κοκκινόκρεμμος» στον ποταμό Σιαπάνη στο Παραμάλι Λεμεσού.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική αρχή η περιοχή «Μούττη του Ζιού» έχει επιλεγεί λόγω του σημαντικού πληθυσμού του ενδημικού είδους της ορχιδέας Ophrys kotschyi, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό αντιπροσώπευσης του είδους εντός του Δικτύου.

Η περιοχή «Κοκκινόκρεμμος» έχει επιλεγεί κυρίως για σκοπούς βελτίωσης της γεωγραφικής κάλυψης του φυτού Phlomis brevibracteata στο Δίκτυο.

Όπως σημειώνεται, σχετική απόφαση έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και η υποβολή ενστάσεων λήγει την 19η Ιουνίου 2021.

Με επιστημονικά κριτήρια ο καθορισμός

Σε ερώτηση της StockWatch για το πως επιλέγονται οι περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Natura, η περιβαλλοντική αρχή απάντησε ότι «οι περιοχές περιβαλλοντικής σημασίας καθορίζονται, βάσει επιστημονικών κριτηρίων που καθορίζει ο σχετικός νόμος, από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, η οποία προτείνει τις περιοχές αυτές στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Επίσης, για τις περιοχές που καθορίζονται για προστασία των πτηνών ακολουθείται παρόμοια διαδικασία, όμως αυτές καθορίζονται από τον Υπουργό Εσωτερικών».

Της Ηρώς Ευθυμίου