You are here

Μείωση πλαστικών μίας χρήσης από ξενοδοχεία

20/06/2022 16:10

Την επιτυχή συνεργασία το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021 δέκα τουριστικών καταλυμάτων από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα με τους εταίρους του έργου «Μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης (ΠΜΧ) στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα», γνωστού και ως SUPMed, ανακοίνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρεται, οι εταίροι χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα μέσω του διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων Decision Support Tool (DST) για κάθε ξενοδοχείο που συμμετέχει στο πιλοτικό δείγμα του έργου για να αναπτύξουν ειδικά σχέδια δράσης, τα οποία είχαν ως στόχο να παρουσιάσουν πιθανά σενάρια για το πώς κάθε ξενοδοχείο μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά ή/και να μειώσει τα ΠΜΧ και στη συνέχεια, με βάση τα προτεινόμενα σενάρια, να προτείνουν λύσεις με βάση το τι είναι εφικτό να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στη συνέχεια, κάθε εξατομικευμένο σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε στα ξενοδοχεία τον Μάιο κατά τη διάρκεια επιτόπιων ή διαδικτυακών εκπαιδεύσεων από τους αρμόδιους εταίρους και συμφωνήθηκαν προτεινόμενες δράσεις που θα εφαρμοστούν κατά τη θερινή περίοδο του 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο SUPMed έχει αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό €1.279.405,00.

Οι έξι εταίροι του έργου που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως ο κύριος συνεργάτης (Κύπρος), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (Ελλάδα), η Ανέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. (Ελλάδα), η Cellock Ltd (Κύπρος), το AIS Environment (Mάλτα) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.

Συμπληρώνεται επίσης πως μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής σε καθεμία από τις τρεις περιοχές δράσης θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστων πρακτικών που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλοτικών εφαρμογών, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, πώς να μειώσουν τα ΠΜΧ στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και ποιες περιβαλλοντικά πιο φιλικές και προσιτές εναλλακτικές λύσεις είναι διαθέσιμες, οι οποίοι θα διαδοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜΜΕ, μη-κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ΜΚΟ, τουριστικά ιδρύματα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στις τρεις περιοχές και σε όλη την Ευρώπη, ως πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των SUP.

Τα 10 τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό δείγμα του έργου ανά περιοχή είναι τα ακόλουθα:

Κύπρος: GrandResort, Atlantica Mare Village Ayia Napa, Radisson Blue Hotel, The Royal Apollonia

Ελλάδα-Κρήτη: Elounda Palm Hotel & Suites, Infinity Blue Boutique Hotel & Spa, Paralos Lifestyle Beach

Μάλτα: Hilton Malta, 1926 Hotel & Spa, Mellieha Holiday Centre

Αναφέρεται επίσης πως η πρώτη εκδήλωση συνεδρίου του έργου στη Μάλτα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου 2022 στο Salini Resort, Salina Bay, St Paul's Bay, και διαδικτυακά μέσω Zoom, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.