You are here

Οι 10 πυρκαγιές που έκαψαν 168 τετρ. χλμ.

12/08/2020 07:29

Τα είκοσι τελευταία χρόνια έχουν καεί είτε από αμέλεια, είτε από κακόβουλες ενέργειες 16,755 εκτάρια ή 168 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα οποία προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες τα 850 εκτάρια ή 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα που έχουν κατακάψει οι πυρκαγιές στα Κούκλια και στο Πραστειό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Δασών, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της τελευταίας 20ετίας που άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια είναι η τρομακτική πυρκαγιά στη Βάβλα (ορεινή περιοχή Λάρνακας), η οποία στις 13 Ιουνίου του 2000 κατέκαψε 5,200 εκτάρια δασικής γης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά ξέσπασε ένα χρόνο μετά στη Μεσάνα της Πάφου στις 30 Ιουνίου το 2001 και κατέκαψε 2.000 εκτάρια δασικής γης και άγριας βλάστησης.

Ο απολογισμός της οικολογικής καταστροφής από την πυρκαγιά στις 19 Ιουνίου το 2016, στην Ευρύχου, επαρχία Λευκωσίας, εκτείνεται σε 1.886 εκτάρια δασικής γης.

Οι δυο άλλες μεγάλες πυρκαγιές που ακολουθούν είναι και πάλι στην επαρχία Λάρνακας, η μια ξέσπασε στις 12 Αυγούστου το 2012, στην ορεινή κοινότητα του Κάτω Δρυ η οποία κατέστρεψε 1.630 εκτάρια και η άλλη στις 18 Ιουνίου το 2008 στην Ορά και κατέκαψε 1.362 εκτάρια.

Η έκτη στη σειρά μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις 29 Ιουνίου το 2007 στο Μονιάτη (Σαϊττάς), και απείλησε το δάσος Τροόδους καταστρέφοντας 1.182 εκτάρια.

Οι τρεις μεγαλύτερες πυρκαγιές που ακολουθούν σύμφωνα με το τμήμα δασών τέθηκαν κακόβουλα. Πρόκειται για την πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία η οποιά τέθηκε κακόβουλα στις 19 Ιουνίου το 2013 και κατέστρεψε 1.000 εκτάρια δασικής γης και η όγδοη στη σειρά μεγάλη πυρκαγιά, αφορά την επαρχία Λάρνακας η οποία επίσης τέθηκε κακόβουλα στις 16 Ιουλίου του 2007 στην Καλαβασό και σκόρπισε την καταστροφή σε 920 εκτάρια δασικής γης και άγριας βλάστησης χλωρίδας και πανίδας.

Η άλλη πυρκαγιά που τέθηκε κακόβουλα είναι στον Τραχυπέδουλα στην επαρχία Πάφου στις 21 Αυγούστου το 2013, κατέστρεψε 812 εκτάρια.

Τρία χρόνια μετά ξέσπασε ακόμη μια μεγάλη πυρκαγιά στην Αργάκα, επαρχία Πάφου, η οποία κατέκαψε 763 εκτάρια δασικής γης.

Οι δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τέθηκαν και δύο κακόβουλα, η πρώτη στα Κούκλια Πάφου η οποία κατέκαψε 500 εκτάρια και η δεύτερη στο Πραστειό Αυδήμου και κατέστρεψε 350 εκτάρια δασικής γης.

Ιούνιος ο χειρότερος μήνας

Σύμφωνα με το τμήμα δασών ο χειρότερος μήνας από πλευράς αριθμού και έκτασης πυρκαγιών είναι ο Ιούνιος (δεύτερο δεκαπενθήμερο) ενώ ακολουθεί ο Αύγουστος.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας πυρκαγιών είναι οι καιρικές συνθήκες διότι είναι άστατες µε δυνατούς ανέμους και σχετικά ψηλές θεοκρασίες.

Με βάση στοιχεία του τμήματος δασών, η πρώτη αιτία για τις πυρκαγιές είναι οι γεωργικές δραστηριότητες όπως το κάψιµο καλαµιάς, βάτων και άλλης ανεπιθύμητης βλάστησης και οι πυρκαγιές που αρχίζουν από δρόμους, κυρίως από αποτσίγαρα και αναμμένα σπίρτα ενώ οι κακόβουλες πυρκαγιές είναι η δεύτερη αιτία, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση στις κακόβουλες ενέργειες εις βάρος του περιβάλλοντος.

Τα δάση της Κύπρου είναι φυσικά και βρίσκονται κυρίως στις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου. Στις ελεύθερες περιοχές καταλαμβάνουν το 21,5% της έκτασης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου