You are here

Οι βροχές των ρεκόρ

17/01/2019 07:24

Πολλά και απανωτά ρεκόρ αναμένεται να σπάσει το φετινό υδρολογικό έτος μετά τις απανωτές και πυκνές βροχές των τελευταίων 24ώρων.

Η πυκνή προχθεσινή βροχόπτωση έφερε 27 εκ. κυβικά μέτρα νερού στα φράγματα μέσα σε μία μόλις μέρα, ξεπερνώντας κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο.  Ακόμα και αυτό που είχε καταγραφεί προ τριάντα ετών, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το φράγμα του Κούρη.

Ολόκληρο το 2018 εισέρευσαν στα φράγματα 45 εκ. κ.μ. και το 2017 τα φράγματα μάζεψαν 49 εκ. τ.μ.

Η αναπληρωτής διευθύντρια του τμήματος υδάτων Παναγιώτα Χατζηγεωργίου δήλωσε στη StockWatch, ότι η φετινή βροχόπτωση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία τονίζοντας ότι «ο φετινός Ιανουάριος αναμένεται να είναι ο καλύτερος των τελευταίων 30 χρόνων αφού κατά το χθεσινό 24ωρο η εισροή άγγιξε τα 26,9 εκ. κυβικά μετρά νερού, με την πληρότητα να φθάνει τα 117,1 εκ. κυβικά μέτρα».  Τα φράγματα βρίσκονταν χθες στο 40% της συνολικής τους πληρότητας (290 εκ. κ.μ.).

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η βροχόπτωση με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες ο φετινός Ιανουάριος θα ξεπεράσει τον καλύτερο της δεκαετίας που ήταν το 2012 με εισροή νερού 92 εκ. κυβικά μέτρα.

Στο φετινό Ιανουάριο η εισροή νερού μέχρι στιγμής ανήλθε στα 69,5 εκ. κυβικά μέτρα, είπε.

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής έχουν υπερχειλίσει τα μικρά φράγματα, στην Πάφο τα φράγματα Μαυροκόλυμπος, Αργάκας και Πωμού.

Στη Λευκωσία το φράγμα Ξυλιάτου, Καλοπαναγιώτη, Ταμασού, Κλήρου, Μαλούντας και Σολέας.

Αναμένεται επίσης τα επόμενα 24ωρα να υπερχειλίσει και το φράγμα Γερμασόγειας η πληρότητα του οποίου μέχρι χθες βρισκότανε στο 66,4% ενώ το τελευταίο 24ωρο η εισροή νερού ανήλθε στα 2,9 εκ. ανεβάζοντας τα αποθέματα του, στα 8,9 εκ.

Η χωρητικότητα του είναι 13,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού, είπε η κ. Χατζηγεωργίου.

«Αν η πληρότητα ξεπεράσει το 50% θα έχουμε νερό όχι μόνο για τις ανάγκες της ύδρευσης αλλά θα δώσουμε και μεγαλύτερες ποσότητες στους γεωργούς», ανέφερε.

Μετά την εισροή 8 εκ. κ.μ. στον Ασπρόκρεμμο, υπάρχουν προσδοκίες ότι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου θα υπερχειλίσει τους επόμενους μήνες, αφού η πληρότητα εκτοξεύτηκε χθες στο 57%.

Ήπιου χαρακτήρα βροχοπτώσεις

Εξαιρετικά καλής ποιότητας χαρακτήρισε τις φετινές βροχοπτώσεις ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Πρόκειται, είπε, «για βροχές ήπιου χαρακτήρα και μεγάλης διάρκειας. Δεν είναι μια καταιγιδοφόρα βροχή που θα δώσει μεγάλο ύψος βροχής σε πολύ μικρή περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα.  Αντίθετα όλες οι περιοχές της Κύπρου έχουν συγκεντρώσει πλούσια βροχή».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Τρόοδος λέγοντας ότι από προχθές βράδυ μέχρι χθες το πρωί είχε πολύ ικανοποιητικά ύψη βροχής σε αρκετούς σταθμούς πέραν των δέκα εκατοστόμετρων.

Εξήγησε ότι «η μέση αθροιστική βροχή που είχαμε το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή της Κύπρου ήταν στα 47,7 χιλιοστά».

Αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς ανέμους το βράδυ της Τρίτης λέγοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε ανέμους οι οποίοι προσέγγιζαν ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές δεν είναι μέσες τιμές αλλά ακραίες ριπές ανέμου κυρίως στα δυτικά και ορεινά, εξήγησε. Πρόσθεσε επίσης ότι περίπου κάθε μια δεκαετία σημειώνεται μια πολυομβρία και ότι η φετινή χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετική.

Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε επίσης ότι ο χειμώνας του υδρομετεωρολογικού έτους από την 1η Οκτωβρίου 2018 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2019 προδιαγράφεται πάρα πολύ καλός, η βροχή που έχει σημειωθεί στο παρών υδρομετεωρολογικό έτος έχει φθάσει στο 155% της κανονικής ενώ ο Ιανουάριος μέχρι χθες το πρωί ήταν στο 170% της κανονικής βροχόπτωσης.

Η εξάρτηση από τις αφαλατώσεις

Το τραγελαφικό όμως της υπόθεσης είναι η ανακοίνωση του τμήματος αναπτύξεως υδάτων, που καλεί τους καταναλωτές να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης του νερού, λόγω του ότι η θαλασσοταραχή του τελευταίου 48ωρου στα νότια παράλια της Κύπρου, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης με αποτέλεσμα τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων πόσιμου νερού, παρά την πλήρη λειτουργία των διυλιστηρίων Τερσεφάνου και Κόρνου.

Ως εκ τούτου, οι ποσότητες νερού που προμηθεύονται από το τμήμα υδάτων τα συμβούλια υδατοπρομήθειας των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, θα μειωθούν, μέχρι την πλήρη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και την αποκατάσταση της προμήθειας αφαλατωμένου νερού.

Της Ηρώς Ευθυμίου