You are here

Οργή στον Ακάμα για «γουρούνες»

24/10/2017 12:53
Πλήρη άγνοια δηλώνουν οι κοινοτάρχες Κάτω Αρόδων και Ίνειας για την εκδήλωση που λανσάρει τα νέα μοντέλα «γουρούνων» στον Ακάμα, δίπλα από την Λάρα.

Η κοινοτάρχης των Κάτω Αρόδων Μύρια Ιωάννου σε δηλώσεις στη StockWatch εξέφρασε την κάθετη αντίθεση τους για την επίδειξη για την οποία δεν έτυχαν καμίας ενημέρωσης όπως τόνισε.

«Δεν θα δίναμε την συγκατάθεση μας ακόμη και αν μας ενημέρωναν διότι η καταστροφή που θα αφήσει πίσω της αυτή η εκδήλωση θα είναι τεράστια στο περιβάλλον», επεσήμανε.

Πυρ και μανία και ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ο οποίος τόνισε στη StockWatch,ότι «ο Ακάμας είναι ξέφραγο αμπέλι όποιος θέλει μπαίνει μέσα και κάνει ότι θέλει. Μόνο στις κοινότητες δεν επιτρέπουν τίποτα».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να ενημερώνονται μόνο οι κρατικές υπηρεσίες και εμάς τους άμεσα επηρεαζόμενους να μας αφήνουν στο σκοτάδι».

Διερωτήθηκε επίσης ποια αποχωρητήρια θα χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντας στην εκδήλωση αλλά και ποιος θα μαζέψει τα σκουπίδια που θα αφήσουν πίσω τους και κάλεσε την υπηρεσία περιβάλλοντος και το τμήμα δασών που τους έδωσαν την άδεια να διοργανώσουν την επίδειξη στον Ακάμα να πάνε να μαζέψουν τα σκουπίδια», προσθέτοντας ότι «έχουν βγάλει και το σχοινί και το παλούκι».

Έκπληξη όμως εκφράζει και το κίνημα οικολόγων σε σημερινή ανακοίνωση του για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης, στην περιοχή της Λάρας, στη χερσόνησο του Ακάμα, σε προστατευόμενες περιοχές από το Natura 2000.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι εκφράζουν την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους διότι στο πλαίσιο της επίδειξης μεγάλος αριθμός από τετράτροχες μοτοσυκλέτες τις γνωστές ως «γουρούνες» θα διακινούνται στον Ακάμα καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Αποδίδουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ακάμα στην καθυστέρηση εκπόνησης και εφαρμογής του Διαχειριστικού Σχεδίου, με τρόπο ρητό που θα καθορίζει ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι στην περιοχή αυτή. Έτσι, στη βάση αυτού του κενού, επαφίεται στην κρίση των συναρμόδιων φορέων η έγκριση δραστηριοτήτων, ιδίως δε αφού στο μεσοδιάστημα δεν διαμορφώθηκε μια διαχειριστική επιτροπή, αρμόδια για τέτοια ζητήματα.

Η εκδήλωση από την καναδέζικη εταιρεία Bombardier, συνεχίζεται σήμερα με επίδειξη των μηχανών jet ski, στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Coral Beach, μπροστά από το ξενοδοχείο Coral Beach Hotel το οποίο έχει κλειστεί αποκλειστικά για τους μεταπωλητές και αντιπροσώπους των εταιρειών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα νέα μηχανήματα.

Ο επιθεωρητής του τμήματος εμπορικής ναυτιλίας Κυριάκος Κοφτερός δήλωσε στη StockWatch ότι η διοργανώτρια εταιρεία εξασφάλισε το πράσινο φως από το τμήμα εμπορικής ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι αναμένεται ότι θα επισκεφθούν την συγκεκριμένη επίδειξη άνω των 1000 αντιπροσώπων και μεταπωλητών από 50 χώρες οι οποίοι θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο Coral Beach το οποίο έχει κλείσει αποκλειστικά από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο ανά ομάδα.

Της Ηρώς Ευθυμίου