You are here

Π. Ξενοφώντος: Προτεραιότητα πολιτικές για το περιβάλλον

28/03/2023 18:19

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στην παρουσίαση της περιβαλλοντικής πολιτικής του Ομίλου Photos Photiades Breweries, που πραγματοποιήθηκε στο ζυθοποιείο της εταιρείας.

Ο κ. Ξενοφώντος, στην ομιλία του, ανέφερε ότι, οι μεγάλες και «δυστυχώς», αρνητικές αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, επιβάλλουν την ανάληψη δράσης από τις Κυβερνήσεις παγκόσμια, έτσι ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον για τις επόμενες γενεές.

«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη», είπε, προσθέτοντας πως, προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργείται σύντομα Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, με στόχο την ταχύτερη επίτευξη της πράσινης μετάβασης μέσα από την οριζόντια οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία των δομών.

Σημείωσε ακόμη, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στη βάση των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, «εργάζεται εντατικά για την εφαρμογή πρότυπων πράσινων πολιτικών, οι οποίες αποσκοπούν στη σωστή διαχείριση των φυσικών μας πόρων». Αξιοποιούνται, όπως είπε, όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδοτήσεις που προσφέρονται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας σε μια χώρα αποδοτική ως προς τη διαχείριση των πόρων, καθαρή, πράσινη και ανταγωνιστική», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι, στο εγχείρημα αυτό, επενδύουν στη στήριξη και τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, σημειώνοντας ότι, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές που παρουσιάζει σήμερα ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης, ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη με την ενσωμάτωση της προστασίας του περιβάλλοντος με απώτερο στόχο την αποδέσμευση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατάχρηση πόρων και τον επηρεασμό του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι, ο όμιλος, ως ένας οργανισμός με μακρόχρονη παρουσία στο κυπριακό επιχειρείν, «πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά», θέτοντας στόχους για μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος με χρονικό ορίζοντα το 2025, με την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Οι πρόσφατες εξελίξεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αυξανόμενες τιμές των προϊόντων και ο μεγάλος αντίκτυπος στο περιβάλλον από την έκρυθμη ανάπτυξη έχουν καταδείξει ότι η βιωσιμότητα των βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στην αυξημένη κατανάλωση πόρων, είπε. Αντιθέτως, πρόσθεσε, προκύπτει η ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της κυπριακής αγοράς, με γνώμονα την κυκλική και πράσινη οικονομία και τους στόχους για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών του ζυθοποιείου μέσα από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εφαρμογή συστημάτων μείωσης και ανάκτησης ενέργειας στη γραμμή παραγωγής, η σύνδεση ρευμάτων παραπροϊόντων της εταιρείας, όπως είναι η περίσσεια της μαγιάς και τα στέμφυλα βύνης, με τους τομείς της παραγωγής ενέργειας και της κτηνοτροφίας, αλλά και η επένδυση του Ομίλου σε σύγχρονες τεχνολογίες που μειώνουν τη χρήση φυσικών πόρων, όπως το νερό, και η ενεργός συμμετοχή στην ανάκτηση και ανακύκλωση των συσκευασιών των προϊόντων του, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που εφαρμόζει η εταιρεία και την καθιστούν πρεσβευτή της κυκλικής οικονομίας, είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η εταιρεία «δείχνει τον δρόμο, ενσωματώνοντας στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες πρακτικές που συμβάλλουν στις ενέργειες της Πολιτείας για μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, και Βουλευτές.

Πρόγραμμα «Επιλογή»

Ο Όμιλος παρουσίασε στο ζυθοποιείο της εταιρείας, στα Λατσιά, το πρόγραμμα «Επιλογή, μια υπεύθυνη πρωτοβουλία για τη φύση» με τους στόχους του για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και το πλάνο επενδυτικών έργων σε όλο το φάσμα των διαδικασιών του, για να πετύχει «ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους» μέχρι το 2025.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, Παύλος Φωτιάδης, στον χαιρετισμό του, είπε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό ορόσημο στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας. Η αίσθηση ευθύνης προς το περιβάλλον και την κοινωνία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα τους και είναι ο τρόπο που δουλεύουν, είπε, σημειώνοντας ότι εδώ και πάνω από μισό αιώνα, πρωτοπορούν στις δράσεις συνύπαρξης της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος ενώ, η εταιρεία ήταν η πρώτη βιομηχανία που βραβεύτηκε για το περιβάλλον το 1991, πριν 32 χρόνια.

«Η εταιρεία να επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο όσο γίνεται περισσότερα από όσα η στήριξη και η αγάπη της κοινωνίας την καταξιώνει», είπε ο κ. Φωτιάδης, διαβάζοντας μερος της ομιλίας του ιδρυτή του ομίλου τον Ιούλιο 1969 στα εγκαίνια του ζυθοποιείου της εταιρείας. Έκτοτε, είπε, επενδύουν στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους για την παραγωγή κορυφαίων προϊόντων ενώ παράλληλα πετυχαίνουν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματά τους.

Ανέφερε ότι σήμερα, βάζουν ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2025, εκφράζοντας την «απόλυτη στήριξη» του Ομίλου προς την πράσινη μετάβαση της χώρας καθώς και την επένδυση στο νέο εθνικό σύστημα DRS (Deposit Refund System για τις συσκευασίες ποτών) για την αποτελεσματική προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την πραγματική, επιτέλους, όπως είπε, καθαριότητα των δρόμων, της υπαίθρου και των παραλίων της χώρας.

Ο Μάριος Σαρρής, Διευθυντής ηλεκτρολογικού και αυτοματισμών στο ζυθοποιείο, αλλά και επικεφαλής για την υλοποίηση του προγράμματος «Επιλογή», αναφέρθηκε στις δράσεις και τους στόχους του Ομίλου, και είπε ότι δέσμευση τους είναι να αποτελέσουν πρότυπο πράσινης βιομηχανίας.

Ανέφερε ότι έχουν διαμορφώσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και δράσεις με στόχο την επίτευξη σημαντικά χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στόχοι τους για το 2025, είπε, είναι το 100% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούν στο ζυθοποιείο μέχρι το 2025, να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Είπε ακόμη ότι στόχος οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των μπύρων τους να προέρχονται 100% από καλλιέργειες με βιώσιμες πρακτικές σημειώνοντας ότι πέρσι, πέτυχαν το 56% της βύνης κριθαριού που χρησιμοποιείται να προέρχεται από τέτοιες καλλιέργειες.

Άλλος στόχος είναι μέχρι το 2025 να επενδύσουν σε περαιτέρω αύξηση του όγκου επιστρεφόμενων συσκευασιών σε κάθε σπίτι. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, επιλέγουν την έξυπνη τεχνολογία που τους επιτρέπει εξοικονόμηση νερού μέχρι και 50% κατά την διαδικασία πλύσης επιστρεφόμενων φιαλών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα μπουκάλια της μπύρας μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να ξαναγεμίσουν πάνω από 30 φορές, πριν διαλυθούν και σταλούν σε κέντρα ανακύκλωσης γυαλιού για να μετατραπούν σε νέες φιάλες. Τα κιβώτια για τη μεταφορά φιαλών είναι επίσης επαναχρησιμοποιήσιμα και μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 50 χρόνια, είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό, και η επεξεργασία και διαχείριση του 100% των υγρών και στερεών αποβλήτων τους.

Είπε ακόμη, ότι η μαγιά που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, δίνεται για την παραγωγή βιοαερίου, τα στέμφυλα της βύνης - 3,5 εκατομμύρια κιλά ετησίως - δίνονται ως ζωοτροφή σε αγελαδοτρόφους, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και ανέρχεται στα 650.000 κιλά ετησίως, επαναχρησιμοποιείται.