You are here

Πανδημοτική δήμου Πέγειας για αναπτύξεις

16/03/2018 17:38

Ο Δήμος Πέγειας έχει  ξεκαθαρίσει εξ αρχής προς πάσα κατεύθυνση και με όλη τη δύναμη της φωνής του ότι είναι 100% υπέρ της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος ενώ παράλληλα εκφράζει την λύπη του που εδώ και καιρό  καταγράφεται μια συνεχιζόμενη δυσμενή πολιτική σε βάρος της περιοχής του, η οποία και να θέλει δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Μέσα σ` αυτά τα πλαίσια ο Δήμος Πέγειας διοργανώνει την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 17:00 Πανδημοτική Συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πέγειας.καλώντας τους δημότες του  και όλους όσους θέλουν να παρευρεθούν. 

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Δήμος Πέγειας σημειώνει ότι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο διεκδικεί προστασία της περιοχής του στην οποία ζουν, έζησαν οι πρόγονοί του και θα ζήσουν και τα παιδιά του, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται  `αυτόκλητους σωτήρες` από πουθενά. 

Ο Δήμος σημειώνει ωστόσο πως την ίδια ώρα που όλοι πασχίζουν να προστατεύσουν το Φυσικό Περιβάλλον, ΄`κάποτε και από τα γραφεία τους ή επί χάρτου`, πρέπει να συνυπολογίσουν και τον παράγοντα άνθρωπο. 

Η Τοπική Αρχή Πέγειας αναφέρει ακόμη πως δεν μπορεί η Φύση και το Περιβάλλον να λειτουργήσουν σε βάρος του ανθρώπου, δεν  μπορεί η πολιτική να στοχεύει στην εκδίωξη του ανθρώπου και στον ξεριζωμό του και πως πρέπει να υπάρχει ισοζύγιο και ισορροπία. 

Δυστυχώς προσθέτει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Πέγειας  μετά λύπης του παρατηρεί ότι κάτι τέτοιο όχι απλά δε συμβαίνει αλλά αντιθέτως μια σειρά από ενέργειες δίνουν το δικαίωμα να θεωρήσει  ότι είναι  στοχευμένα στο στόχαστρο.  

Αρχικά αναφέρει ο Δήμος Πέγειας, το πολυδιαφημιζόμενο έργο δεκαετιών, η Μαρίνα της Πάφου, `η οποία βυθισμένη στις ελληνικές καλένδες της γραφειοκρατίας κρατάει στάσιμη την ανάπτυξη της περιοχής μας`. 

Η αναποφασιστικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων στο θέμα επίσης,  επέτρεψε - όπως αναφέρει - να αρχίσει να συζητείται πρώτη και ακόμη να είναι άγνωστο αν θα γίνει την στιγμή που άλλες περιοχές στον τομέα της ανάπτυξης, μας έχουν ήδη ξεπεράσει. 

Στην ανακοίνωση του ο Δήμος Πέγειας αναφέρει  πως η  ωραιότερη και μεγαλύτερη παραλία της Πάφου, η παραλία Κόλπου των Κοραλλίων όπως είναι γνωστή είναι περίκλειστη και αιχμάλωτη σε αναχρονιστικές συμφωνίες στερώντας έτσι τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει το φυσικό του πλούτο, σημειώνοντας δε πως πουθενά αλλού δεν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα με την ανοχή της Πολιτείας. 

Επισημαίνει επίσης πως η πολιτική της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας επηρέασε δυσμενώς το 75% των ιδιοκτητών γης της Πέγειας που είναι οι απλοί δημότες. 

Η Πέγεια δυστυχώς συνεχίζει η ανακοίνωση,” αντιμετωπίζεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά και αντί να νιώθουμε ευλογημένοι που ζούμε σε ένα τόσο ωραίο τόπο, μας δημιουργεί αισθήματα διάκρισης έναντι άλλων περιοχών του νησιού μας”, προσθέτοντας πως “ είμαστε η περιοχή από την οποία δεσμεύεται το μεγαλύτερο μέρος γης για το σχέδιο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και το διαχειριστικό σχέδιο ΑΚΑΜΑ. Το δε 2017 το 80% της ακτογραμμής της Πέγειας εντάχθηκε στο σχέδιο ΝΑΤΟΥΡΑ, για την οποία ο Δήμος είχε υποβάλει ένσταση, η οποία ακόμα εξετάζεται”.

Επειδή παραπλανητικά χαρακτηρίζεται ολόκληρη η ακτογραμμή της Πέγειας ως Θαλασσινές Σπηλιές, o Δήμος Πέγειας επισημαίνει  ότι οι σπηλιές, οι οποίες είναι προσβάσιμες και χρησιμοποιούνται από τις φώκιες είναι δυο. Στην περιοχή κοντά στην πρώτη σπηλιά υφίστανται ήδη 20 κατοικίες που έχουν κτιστεί προ εικοσαετίας και στην δεύτερη σπηλιά υπάρχου άλλες 8 κατοικίες. 

Ο Δήμος γνωρίζει ακόμη, όπως αναφέρει,  ότι οι φώκιες έχουν εμφανιστεί μετά από πολλά χρόνια προ διετίας και έκτοτε αθόρυβα τις προστατεύει.
 
Επιπλέον προς αυτή την κατεύθυνση προτείνει τα εξής: 
•    Να οριοθετηθεί η περιοχή των δυο συγκεκριμένων Σπηλιών και αν χρειαστεί να γίνει περίφραξή της 
•    Να απαγορευτεί το υποβρύχιο ψάρεμα και οι καταδύσεις 
•    Να απαγορευτεί η χρήση ταχύπλοων σκαφών και τα θαλάσσια σπορ
•    Να απαγορευτεί η είσοδος στην περιοχή και αν χρειαστεί να γίνει ακόμη και αστυνόμευση της περιοχής 

Δηλώνει δε, πως δεν μπορεί να “τιμωρηθεί “ όλη η ακτογραμμή της Πέγειας, επειδή σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Οι περιοχές αυτές, που είναι ήδη γνωστές μπορούν να προστατευθούν όπως πιο πάνω, αλλά ως εκεί, αναφέρεται.

Επιπρόσθετα αναφέρει πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να αρχίζει από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και να τελειώνει στα όρια του Δήμου Πέγειας, αλλά ούτε και οι Πεγειώτες δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι  πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, συνεχίζει ο Δήμος, “ πως την περιοχή μας δεν θα την προστατεύουμε με στραγγαλιστικά μέτρα σε βάρος των κατοίκων της αλλά με τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας”.

Τέλος, o Δήμος Πέγειας δηλώνει απερίφραστα ότι θα εξαντλήσει  όλα τα μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στην ανατροπή της λελογισμένης ανάπτυξης της περιοχής και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών της Πέγειας.