You are here

Παραχώρηση €73 εκ. από ΚΟΑΠ

19/03/2019 16:44

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να παραχωρηθούν, σε σχέση με την Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων και την Αίτηση Κεφαλικών Επιδοτήσεων, €72,8 εκατομμύρια σε περίπου 35.000 αιτητές, δήλωσε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Τίμης Ευθυμίου, σε σημερινή δημοσιογραφική Διάσκεψη, η οποία διενεργήθηκε ενόψει της έναρξης της περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΑΠ.  

Αναφορικά με την ενιαία αίτηση εκταρικών Επιδοτήσεων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η περίοδος παραλαβής των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από χθες και επεκτείνεται μέχρι και τις 18/04/2019.

«Εντός αυτής της περιόδου προτρέπονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ορθά συμπληρωμένες και σύμφωνα με την καθορισμένη διαδικασία. Η αίτηση από το έτος 2016 διενεργείται υποχρεωτικά γεωχωρικά και αυτό προέρχεται από Ευρωπαϊκή Νομοθεσία η οποία δεσμεύει πλήρως όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου. Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν προλάβουν ή μπορέσουν να υποβάλουν την αίτηση τους στα πιο πάνω χρονικά πλαίσια θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 14/05/2019 όμως για κάθε εργάσιμη ημέρα αργοπορίας θα επιβάλλεται μείωση στη δικαιούμενη επιδότηση ποσοστού 1%. Το οποιοδήποτε δικαίωμα υποβολής αίτησης τερματίζεται την 14/05/2019», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους αιτητές που συμμετέχουν σε Αγροπεριβαλλοντικές ή Βιολογικές δεσμεύσεις, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι όσοι δεν υποβάλουν καθόλου αίτηση θα θεωρηθεί ότι αποσύρονται από το μέτρο και θα τους γίνει ανάκτηση για όλες τις Αγροπεριβαλλοντικές ή Βιολογικές επιδοτήσεις των προηγούμενων ετών.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι δικαίωμα τροποποίησης της υποβληθείσας αίτησης παρέχεται καθολικά σε όλους τους αιτητές μέχρι και τις 31/05/2019.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Οργανισμός κατά την περίοδο από 19/04/2018 μέχρι και 03/06/2019 έχει δικαίωμα να διενεργεί προκαταρκτικούς ελέγχους επί των υποβληθέντων αιτήσεων και να ενημερώνει τους αντίστοιχους αιτητές για τυχόν προβλήματα στις αιτήσεις που υπόβαλαν, ώστε να προβούν σε διορθώσεις των αιτήσεων τους μέχρι και τις 10/06/2019.

«Συνεπώς είναι προς όφελος των αιτητών η αίτηση τους να υποβληθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε να μπορέσει ο ΚΟΑΠ να εντοπίσει τυχόν προβλήματα της και να καλέσει τον αιτητή να τα διορθώσει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευθυμίου είπε, παράλληλα, ότι από φέτος θα επιδοτηθούν χαλίτικα τεμάχια τα οποία θα έχουν παραχωρηθεί νόμιμα στους καλλιεργητές ή για τα οποία οι καλλιεργητές έχουν υποβάλει αίτηση εκμίσθωσης τους στην αρμόδια αρχή που είναι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωροταξίας.

«Νοείται ότι όσοι θα έχουν αιτηθεί εκμίσθωση κρατικών τεμαχίων και η αίτηση τους θα απορριφθεί ή έχει απορριφθεί σε μελλοντικές αιτήσεις προς τον ΚΟΑΠ δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τα εν λόγω τεμάχια», ανέφερε.

Όσον αφορά τα Τ/Κ τεμάχια, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρέχεται δυνατότητα χρήσης τους από τον υφιστάμενο καλλιεργητή για ακόμα ένα έτος δηλαδή μέχρι τις 31/03/2020 και μετέπειτα θα ισχύσουν τα ίδια όπως και για τα χαλίτικα τεμάχια.

Για τις κεφαλικές επιδοτήσεις, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι οι κεφαλικές επιδοτήσεις του έτους 2018, όπως δεσμεύτηκε ο ΚΟΑΠ εδώ και αρκετούς μήνες  θα καταβληθούν περί τα τέλη του μηνός Μαρτίου.

«Το ποσό που ξεκίνησε να παραχωρείται ανέρχεται στα €3,7 εκατομμύρια σε περίπου 2.000 αιτητές. Για το έτος 2019 η υποβολή αιτήσεων για κεφαλικές επιδοτήσεις θα ξεκινήσει εντός Απριλίου. Η περίοδος απογραφών ζωικού πληθυσμού από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ήταν από 19/02/2019 μέχρι και σήμερα. Όσοι κτηνοτρόφοι δεν ανταποκριθούν και δεν κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των απογραφών τους στην αρμόδια αρχή που είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μέχρι και σήμερα δεν θα είναι δικαιούχοι κεφαλικής επιδότησης για το έτος 2019», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε ότι η παρέμβαση που έγινε φέτος, της διενέργειας δεύτερης απογραφής, αν και για το έτος 2018 επέφερε σωτήρια αποτελέσματα, δεν είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να συνεχιστεί κάθε χρόνο διότι προκαλεί μεγάλή αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ίδιους τους κτηνοτρόφους αφού επιβαρύνει σημαντικά τα ζώα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους αλλά και επιφέρει μεγάλο διοικητικό κόστος.

«Εκείνο που θα δώσει οριστικό τέλος στις μεγάλες αποκλίσεις και υψηλό ποσοστό σφάλματος στις κεφαλικές επιδοτήσεις είναι η διενέργεια απογραφών με τη χρήση σαρωτών (SCANNERS). Από την επόμενη χρονιά οι σαρωτές θα καταστούν υποχρεωτικοί, ειδικά στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις», σημείωσε.

Όσον αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και μέτρα Βιολογικής Γεωργίας, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι κατά την περίοδο αυτή γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων των αναφερόμενων μέτρων του έτους 2017.

«Το ποσοστό επεξεργασίας και καταβολής των ενισχύσεων έχει υπερβεί το 80% για τα Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και το 50% για τα μέτρα της Βιολογικής Γεωργίας. Κατά τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία όλων των αιτήσεων. Περί τον Ιούνιο 2019 θα ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων του έτους 2018 με ορίζοντα ολοκλήρωσης όλων των αιτήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παράσχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο Αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους εφαρμογής.

«Βασικό μέλημα του Οργανισμού είναι οι Έγκυρες και Έγκαιρες πληρωμές. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να απολεσθεί από τους Κοινοτικούς Πόρους», είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ο ΚΟΑΠ έχει καταρτίσει πρόγραμμα παρουσιάσεων ώστε να ενημερώσει καλύτερα τους ενδιαφερόμενους αιτητές για το περιεχόμενο των μέτρων και καθεστώτων που προκηρύσσονται, καθώς και για τα οφέλη αλλά και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι αιτητές με τη συμμετοχή τους σε αυτά.