You are here

Παραπλανούν για οικόπεδα Λίμνης Παραλιμνίου

23/08/2010 08:28
Κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης ότι παραπλανεί για το θέμα της Λίμνης Παραλιμνίου εξέφρασε το σαββατοκύριακο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης. Με αφορμή τη δημοσίευση της καταγγελίας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κύπρου για το θέμα της οικοπεδοποίησης – αντί προστασίας – της Λίμνης Παραλιμνίου, ο κ. Περδίκης είπε το Σάββατο ότι κακώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί η Κύπρος να αποφύγει την καταδίκη και το πρόστιμο αν μέσα στους επόμενους μήνες εφαρμόσει το διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου και του βιοτόπου του νερόφιδου natrix-natrix.

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε ότι εδώ και ένα χρόνο το Κίνημα προειδοποιεί για τις εξελίξεις και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί αγνόησε τις διαμαρτυρίες του Κινήματος και πολιτειακών φορέων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός επιχειρηματία.

«Όταν εγγράψαμε θέμα στη βουλή -συζητήθηκε σε τρεις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές- οι αρμόδιοι υπουργοί παραπλανούσαν και αποκοίμιζαν τους πάντες, εκτός των Οικολόγων, με καθησυχαστικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις», είπε.

«Εκτιμήσεις ειδικών, κρίνοντας από προηγούμενες περιπτώσεις άλλων χωρών μελών, ανεβάζουν το πρόστιμο σε μερικά εκατομμύρια. Οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας θα πληρώσουν γιατί οι κυβερνώντες θέλησαν να εξυπηρετήσουν έναν επιχειρηματία ανάπτυξης γης και διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

«Τώρα και πάλιν παραπλανούν. Ισχυρίζονται ότι μπορεί η Κύπρος να αποφύγει την καταδίκη και το πρόστιμο, αν μέσα στους επόμενους μήνες εφαρμόσει το διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου και του βιοτόπου του νερόφιδου natrix-natrix», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ωστόσο «δεν εξηγούν πώς θα επιστρέψουν στην έκταση που περιλαμβάνει η περιοχή προστασίας της φύσης, που έχει ήδη οικοπεδοποιηθεί».

Επίσης, είπε ότι «η Κυβέρνηση, αφού έκανε το τραγικό λάθος να επιτρέψει και να προωθήσει την οικιστική ανάπτυξη στο 20% του βιότοπου, θα αναγκαστεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στον ιδιοκτήτη ή να πληρώσει το βαρύ πρόστιμο που θα επιβάλει η ΕΕ, που πιθανόν να είναι και επαναλαμβανόμενο μέχρι να αρθεί η παρανομία».

Είπε ακόμα πως «και άλλοι ιδιοκτήτες της γης μέσα στη Λίμνη Παραλιμνίου ζητούν αποζημιώσεις ή ανταλλαγή γης ή συντελεστή δόμησης, όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, χωρίς μέχρι την ώρα αυτή να υλοποιήσει έστω και μέρος των υποσχέσεων της».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δυστυχώς η φωνή των Οικολόγων δεν φαίνεται να αρκεί για να ξυπνήσει αυτή η κοινωνία και να επαναστατήσει εναντίον της ανίκανης και καταστροφικής διοίκησης, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Δεν γλιτώνουμε το πρόστιμο

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, που προειδοποίησε ότι η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί και για άλλες υποθέσεις.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της StockWatch, ο κ. Θεόπεμπτου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο από την ΕΕ γιατί, όπως εξήγησε, «έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε το νερόφιδο αλλά και τη λίμνη».

Πρέπει η κυβέρνηση να επιταχύνει την ετοιμασία ενός διαχειριστικού σχεδίου και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πριν από το 2013, περίοδο κατά την οποία δόθηκε διαβεβαίωση ότι το θέμα θα ρυθμιστεί.

Παράλληλα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση του για τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση στο θέμα, ζητώντας επιτακτικά νομοθετική ρύθμιση του θέματος, δηλαδή, όπως εξήγησε, να τιμωρούνται όσοι ρυπαίνουν και προχωρούν σε οικιστική ανάπτυξη της λίμνης.

Ο κ. Θεοπέμπτου εκτιμά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποκλείεται να βρεθεί και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το θέμα της μη εναρμόνισης της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα.

Η Κύπρος αναμένεται να υποβάλει υπόμνημα αντίκρουσης στην ΕΕ για τις βαριές κατηγορίες που τις προσάπτει για το θέμα της Λίμνης Παραλιμνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου