You are here

Πρόεδρος: Αφύπνιση για περιβάλλον

29/03/2014 20:45
Η κρισιμότητα της κατάστασης με την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μπροστά μας και χρειάζεται η αφύπνιση όλων για αντιμετώπισή της, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την «Ώρα της Γης» κατά την οποία όλοι οι Κύπριοι κλήθηκαν να σβήσουν τα φώτα των οικιών τους για μια ώρα για να στείλουν μήνυμα για την καταστροφή του πλανήτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η σχέση αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος, η οποία βρισκόταν σε αρμονία και ισορροπία στο παρελθόν, έχει πλέον διαταραχθεί στην εποχή μας και η αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας και η άκρατη χρήση του ορυκτού πλούτου που άρχισαν με τη βιομηχανική επανάσταση, οδήγησαν και οδηγούν στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας σε όλον τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις από την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατές ακόμη και στην μικρή μας Κύπρο, προσθέτοντας ότι η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την αφύπνισή μας και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο ΠτΔ είπε ότι έχουμε όλοι καθήκον και ευθύνη να διαφυλάξουμε τον πλανήτη μας γενικότερα και τον τόπο μας ιδιαίτερα, ούτως ώστε τα παιδιά μας και οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ένα καθαρό περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Οι προσπάθειες μας πρέπει να είναι οργανωμένες, συντονισμένες και συλλογικές, είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς, πολιτικοί και κοινωνικοί, να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», υπέδειξε ο Πρόεδρος.

Είπε παράλληλα ότι έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας μας και να εφαρμόζουμε συγκροτημένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος είπε ότι εφαρμόζονται συνεκτικά σχέδια για τη χωροταξία, την ανακύκλωση, τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση πιο καθαρών μεταφορικών μέσων.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ένταξη της καθαρής και πράσινης ενέργειας και στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης με την αναθεώρηση των σχεδίων χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Τηρούμε πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς, σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαστε συνεπείς στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παράλληλα είπε ότι εισήχθησαν βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές στη βιομηχανία, εντατικοποιήθηκαν οι σχετικοί έλεγχοι και επεκτάθηκαν τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος δεν ανήκει στους μεγάλους ρυπαντές του πλανήτη και συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών.

«Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την περίοδο 2013-2020. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στροφή μας προς μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών και θα δημιουργήσει «πράσινες θέσεις εργασίες» οι οποίες συντείνουν στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε τέλος ότι η Κύπρος συμμετέχει στην «Ώρα της Γης» και εκφράζει την επιθυμία και την ετοιμότητά της να προστατέψει τον πλανήτη μας.

«Όλοι μαζί σβήνουμε συμβολικά τα φώτα και στέλνουμε μήνυμα ελπίδας ότι ενωμένοι μπορούμε να επιφέρουμε την αλλαγή για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.