You are here

Προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών

07/06/2019 13:22

Θερμότατη έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς και για συνεργασία απευθύνει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε αγροτικές περιοχές.

Ανακοίνωση του Τμήματος προτρέπει τους γεωργούς που δεν έχουν προχωρήσει σε θερισμό των σιτηρών τους ή δεν έχουν, ακόμη,  απομακρύνει τις ποκαλάμες από τα κτήματά τους να το πράξουν το ταχύτερο. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό αν κτήματα που εφάπτονται ή γειτνιάζουν με δρόμους ή δασικές περιοχές, μετά τον θερισμό καλλιεργηθούν περιμετρικά σε πλάτος 10 μέτρων περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα επέκτασης ενδεχόμενης  πυρκαγιάς.

Το κοινό πρέπει επίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων. Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται. Τονίζεται επίσης ότι η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.

Προσοχή πρέπει επίσης, σημειώνεται,  να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο. Η απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης περιμετρικά του αντλιοστασίου και η κατάληξη της εξάτμισης σε φρεάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Επειδή οι πυρκαγιές από εξοχικές κατοικίες θεωρούνται ως οι πλέον καταστροφικές τονίζει το Τμήμα Δασών, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητες μας, να είμαστε σίγουροι ότι η ψησταριά ή  και ο φούρνος μας πληροί τους όρους που θέτει το Τμήμα Δασών, ενώ για κανένα λόγο δεν αναθέτουμε εργασία σε τρίτους χωρίς την επίβλεψη μας.

Τέλος επαναλαμβάνεται η έκκληση για συνεργασία και αποφυγή πράξεων και παραλείψεων που ενδεχόμενα να καταλήξουν σε πυρκαγιά. Γι’ αυτό, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.