You are here

Προχωρά το έργο SUPMed για μείωση πλαστικών

27/10/2021 10:06

Προχωρά το έργο SUPMed που έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης (SUPs) στον τουριστικό τομέα.

Στο έργο που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 συμμετέχουν έξι εταίροι στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα. Το έργο διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό €1,3 εκατ.

Οι έξι εταίροι του έργου που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants SA (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).

Οι εταίροι του έργου στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε αυτές τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

Σε διαδυκτυακή εκδήλωση προσκλήθηκαν διάφοροι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι με το έργο όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων, προμηθευτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκπρόσωποι τοπικών και δημόσιων αρχών.

Κατά την διάρκεια της 2ης εκδήλωσης του έργου στην Κύπρο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο του έργου, το τελικό πιλοτικό δείγμα που αποτελείται από τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα και να πάρουν μία πρώτη γεύση από το ειδικό δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που έχει αναπτυχθεί. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πιλοτικό δείγμα ξενοδοχείων στην Κύπρο και να ακούσουν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους στο έργο. Τα τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο έργο στην Κύπρο είναι τα ακόλουθα:

GrandResort

Atlantica Mare Village Ayia Napa

Radisson Blue Hotel

The Royal Apollonia

Όπως λέχθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση, μέσω αυτού του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτιες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα με αποδοτικό πόρο.

Με την υλοποίηση του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτια τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, τρόπους μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και τις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες. Οι οδηγοί αυτοί θα διαδοθούν σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά καταλύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές του έργου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

Υπεύθυνοι των ξενοδοχείων μίλησαν για την ετοιμασία ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων σε πελάτες επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από πελάτες είναι θετικά, κυρίως από Σκανδιναβούς οι οποίοι διαβλέπουν τα οφέλη για το περιβάλλον.

Τόνισαν ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα ξενοδοχεία πέραν του τομέα της ενέργειας.