You are here

Προχωρούν σε άμεσο καθαρισμό του καλαμιώνα Πόλης

10/08/2018 14:36

Το καθαρισμό του καλαμιώνα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Πόλης Χρυσοχούς που είναι επικίνδυνος για ανάφλεξη πυρκαγιάς ανέλαβε να καθαρίσει άμεσα το τμήμα περιβάλλοντος.

Το κομμάτι στο σημείο όπου ξέσπασε πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο και επεκτάθηκε στον κατασκηνωτικό χώρο, ανέλαβε επίσης να καθαρίσει το τμήμα δασών, όπως δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα περιβάλλοντος για να ληφθούν αποφάσεις διαχείρισης του καλαμιώνα κατά μήκος του πόταμου αποφασίστηκε ο διαχωρισμός της περιοχής σε τρεις υποπεριοχές».

Για τον καθαρισμό της πρώτης υποπεριοχής όπου σημειώθηκε η πυρκαγιά πιάνει δουλειά από τη Δευτέρα το τμήμα περιβάλλοντος σε συνεργασία με το δήμο Πόλης.

Για τη δεύτερη υποπεριοχή ανέλαβε το τμήμα δασών ενώ, αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη εντός του Σεπτεμβρίου να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την τύχη του καλαμιώνα.

Εξετάζουν τρεις επιλογές

Στο τραπέζι τέθηκαν τρεις επιλογές, είτε να καθαριστεί και να παραμείνει ο καλαμιώνας, είτε να αντικατασταθεί με άλλη παραποτάμια βλάστηση, ή να γίνει ένας συνδυασμός των δύο.

Στη δεύτερη περίπτωση που θα αφαιρεθεί εξολοκλήρου ο καλαμιώνας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί η διαχείριση σε εταιρεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει το καλάμι ως καύσιμη ύλη, οπότε το κόστος θα είναι μηδαμινό για το κράτος.

Ο δήμαρχος της Πόλης Γιώτης Παπαχριστοφή, δήλωσε ότι μόνο στα όρια του δήμου Πόλης ο καλαμιώνας απλώνεται σε 5 χιλιόμετρα ενώ, συνεχίζεται και στις κοινότητες Οδού, Γουδί και Σκούλλη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος, ο διευθυντής του τμήματος δασών, εκπρόσωπος του τμήματος υδάτων, εκπρόσωπος της επαρχιακής διοίκησης Πάφου, εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ο δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς.