You are here

Προωθούν κυματοθραύστες σε παραλία χελωνών

29/07/2021 16:59

Η κυβέρνηση μέσω του τμήματος Δημοσίων Έργων, προωθεί την κατασκευή 22 επιπρόσθετων κυματοθραυστών σε περιοχή ωοτοκίας χελωνών στο παραλιακό μέτωπο από το Νέο Χωριό μέχρι την Παχύαμμο, σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ήδη άλλοι 14 κυματοθραύστες.  

Όπως αναφέρεται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία κατατέθηκε προς εξέταση στην περιβαλλοντική αρχή, όλες οι παραλίες στην περιοχή μελέτης θεωρούνται σημαντικές για την ωοτοκία των χελωνών και οποιαδήποτε αλλαγή και μείωση των φωλιών θεωρείται σοβαρή και αρνητική. 

Σύμφωνα με πίνακα στοιχείων που περιλαμβάνεται στη ΣΜΠΕ για τον αριθμό των κυματοθραυστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τις επιπτώσεις στην ωοτοκία των χελωνών:

-Το 2016 που είχαν γίνει οι τέσσερις πρώτοι κυματοθραύστες, οι φωλιές ωοτοκίας των χελωνών ήταν 46.

-Το 2017 οι φωλιές μειώθηκαν στις 23.

-Το 2018 όταν προστέθηκαν ακόμη επτά κυματοθραύστες (σύνολο 11) οι φωλιές μειώθηκαν στις 11.

-Το 2019 όταν προστέθηκαν ακόμη τρεις κυματοθραύστες (δηλαδή συνολικά 14) οι φωλιές ωοτοκίας των χελωνών μειώθηκαν στις τέσσερις. 

Από το 2010 μέχρι το 2018 υπήρχε αυξητική τάση στον αριθμό φωλεοποίησης στις παραλίες ωοτοκίας του Κόλπου Χρυσοχούς, συνεπώς η μείωση του αριθμού φωλεοποίησης, συγκεκριμένα στην περιοχή του κατασκηνωτικού χώρου όπου κατασκευάστηκαν οι κυματοθραύστες, ενδέχεται να προέκυψε λόγω της ανάπτυξης του έργου.  

Τι προτείνει η νέα στρατηγική μελέτη

Η νέα στρατηγική μελέτη προτείνει όπως στη μια περιοχή κατασκευαστούν 9  κυματοθραύστες μήκους 100m, με διάκενο 40m, και απόσταση της ίσαλου από την ακτογραμμή περίπου 100m. Στη δεύτερη δεν προτείνονται παρεμβάσεις (Natura 2000). Στην τρίτη περιοχή  προτείνονται 7 κυματοθραύστες. Στην τέταρτη περιοχή προτείνονται 5  κυματοθραύστες, με απόσταση της ίσαλου από την ακτογραμμή 100m. Στην πέμπτη περιοχή προτείνεται να γίνει ένας κυματοθραύστης.

Σύμφωνα με τη διάταξη των 22 προτεινόμενων κυματοθραυστών στο σενάριο 1, η έκταση που φαίνεται να χάνεται είναι περίπου 11973.03 τ.μ.. Οι κυματοθραύστες εφάπτονται σε λιβάδι Ποσειδωνίας (και κατ’ επέκταση σε βραχώδες υπόστρωμα). Στην περιοχή 3 φαίνεται ότι οι κυματοθραύστες θα καλύπτουν κυρίως αμμώδες υπόστρωμα, ενώ στην περιοχή 4 και 5 βραχώδες.

Η λύση αυτή προτείνεται έναντι των άλλων γιατί θεωρείται αποτελεσματικότερη στην αντιμετώπιση της διάβρωσης σε όλο το μήκος της ακτής δυτικά της μαρίνας στο Λατσί.

Όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ, τα παράλια του κόλπου της Πόλης Χρυσοχούς, στην περιοχή της Λίμνης, είναι ένας σημαντικός βιότοπος για τις χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas (πράσινη χελώνα), οι οποίες προστατεύονται από τον Περί Αλιέας Νόμο από το 1971.

Η περιοχή θεωρείται η σημαντικότερη περιοχή της μη κατεχόμενης Κύπρου για την ωοτοκία των δύο αυτών ειδών χελώνας και χαρακτηρίζονται ως παγκοσμίως  «κινδυνεύοντα» στον κόκκινο κατάλογο IUCN του 2000.

Οι χελώνες Καρέτα ωοτοκούν κατά βάση στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά. Από τις καταγραφές που έγιναν εντοπίστηκαν 1108 φωλιές της Καρέττα το 2018 στον Κόλπο Χρυσοχούς, σε σύγκριση µε 590 φωλιές το 2017, 1101 φωλιές το 2016 και 856 το 2015. Η ωοτοκία στο Κόλπο αυτό ήταν, ως συνήθως, κυρίως της Caretta caretta, προστίθεται. 

Της Ηρώς Ευθυμίου