You are here

Πρόστιμο σε ιδιοκτήτες για μη καθαρισμό οικοπέδων

05/06/2019 16:15

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του Περί Δήμων ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη των ιδιοκτητών για την καθαριότητα οικοπέδων, θα καταθέσουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, όπως είπε σήμερα η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Το θέμα του κινδύνου της πρόκλησης πυρκαγιών λόγω της ανάπτυξης των άγριων χόρτων σε κατοικημένες περιοχές συζητήθηκε σήμερα μετά από πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου, στην επιτροπή περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε πως με τους βουλευτές Αδάμο Αδάμου και Νίκο Κέττηρο, προτίθενται να καταθέσουν πρόταση για τροποποίηση του νόμου περί δήμων έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρο δικαίωμα του δήμου να επιβάλει πρόστιμο στους ιδιοκτήτες που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση τους να καθαρίσουν τις περιουσίες τους. Σημείωσε πως θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το θέμα των ερειπωμένων κατοικιών και το πώς αυτές καθαρίζονται.

Στην πρόταση σημείωσε θα συμβάλει και ο έπαρχος Λευκωσίας ο οποίος είναι σύμφωνος.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως το θέμα αυτό αφορά και τη σωστή πρόληψη, σημειώνοντας πως στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να προληφθεί η ανάπτυξη των άγριων χόρτων, όπως για παράδειγμα η χρήση ζώων για να βόσκουν και να καθαρίζουν τα αγριόχορτα, η κομποστοποίηση ή τα αλεσμένα χόρτα ή κλαδέματα ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες με παχύφυτα.

«Πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσουμε το θέμα να δούμε ποια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ποιες περιοχές ούτως ώστε να έχουμε τη σωστή πρόληψη, να μειώσουμε τα έξοδα και να μην έχουμε αυτό τον κίνδυνο τουλάχιστον σε αυτό το μέγεθος, της πρόκλησης πυρκαγιών», είπε.

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι έχει ζητήσει να εγγραφεί θέμα προς συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου, για το ζήτημα ανταλλαγής γης που έγινε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος στην επαρχία Λεμεσού, σημειώνοντας ότι η κρατική γη είχε τεράστια αξία σε σχέση με την αξία της γης που έχει ανταλλαγεί.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί από τη γραμματεία, αυτό θα συζητηθεί στις 13 Ιουνίου σε μια συνεδρία στην οποία κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο υπουργός εσωτερικών, η πολεοδομία και το κτηματολόγιο.