You are here

Ψήφος εμπιστοσύνης στα μονοπάτια φύσης

21/08/2022 06:00

Έρευνα με στόχο την  αυτοψία των επισκεπτών στα κυπριακά δάση και την ανάδειξη των ελλείψεων στη δασική ψυχαγωγία ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για πιο αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τους ίδιους τους πολίτες, διεξάγει το τμήμα δασών.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα του πρώτου πυλώνα της έρευνας η οποία διεξάγεται από το τμήμα δασών σε συνεργασία με την εταιρεία Pulse παρουσιάζει σήμερα η StockWatch.

Το προφίλ των ερωτηθέντων αφορά άτομα άνω των 18 ετών με δείγμα 1200 ατόμων από 17/5/2022 μέχρι 1/6/2022 σε παγκύπρια κλίμακα με τυχαία δειγματοληψία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας για τα χρόνια της πανδημίας του Covid.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επισκέπτεται τα δάση όλες τις εποχές του χρόνου και ότι είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που δραστηριοποιείται το τμήμα δασών (κατάσβεση πυρκαγιών, παροχή δασικής αναψυχής, προστασία βιοποικιλότητας).

Έκπληξη προκαλεί η κατάταξη των μονοπατιών της φύσης ως τη δημοφιλέστερη υποδομή που επισκέπτεται το κοινό με ποσοστό 76% , έναντι του 73% που συγκέντρωσαν οι εκδρομικοί χώροι.

Οι ερωτηθέντες κατέταξαν στην τρίτη θέση με ποσοστό 59% τα σημεία θέας  κατά μήκος δρόμων και μονοπατιών.

Ακολουθούν οι παιδικές χαρές σε πάρκα με 43%, τα παρατηρητήρια πουλιών με ποσοστό 33%, οι βοτανικοί κήποι με 31%, οι κατασκηνωτικοί χώροι με 25% και τα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης με 13%.

Οι ξενώνες στο δασικό σταθμό στο Σταυρό της Ψώκας, σύμφωνα με τα ευρήματα συγκεντρώνουν τους λιγότερους επισκέπτες με ποσοστό 4,5%. Στην έρευνα εντούτοις υπάρχει ειδική σημείωση ότι η χαμηλή επισκεψιμότητα πιθανόν να οφείλεται στο  ότι ο δασικός σταθμός στο Σταυρό της Ψώκας δεν είναι και τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό.

Το κοινό δηλώνει επίσης ότι είναι ευχαριστημένο από την προσβασιμότητα στις διάφορες υποδομές με ποσοστό 7,4% .

Πρώτο στις καρδιές επισκεπτών το μονοπάτι Καληδόνια  

Το μονοπάτι Καληδόνια της φύσης που οδηγεί στον καταρράκτη Καληδονίων βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση του κοινού με ποσοστό 41% ενώ το δασικό μονοπάτι του φράκτη Ξυλιάτου με ποσοστό 8% έρχεται τρίτο στις επιλογές του κοινού, διότι δεύτερο είναι το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη του Μιλλομέρη με 24% το οποίο δεν περιλαμβάνεται στα δασικά μονοπάτια,  και βρίσκεται στη δικαιοδοσία της κοινότητας Πλατρών.

Όσον αφορά τους εκδρομικούς χώρους πρώτος κατατάσσεται ο εκδρομικός χώρος Πλατάνια με ποσοστό 43% και δεύτερος με διαφορά ο εκδρομικός χώρος Λιβάδι του Πασιά με ποσοστό 12%.

Εισηγήσεις κοινού

Η έρευνα καταγράφει και τις εισηγήσεις του κοινού για βελτίωση και καλύτερη προβολή και ενημέρωση της δασικής ψυχαγωγίας, μεταξύ αυτών είναι οι ακόλουθες:

-Περισσότερη καθαριότητα των υποδομών 22%

-Περισσότερες παρεχόμενες υποδομές και υπηρεσίες 18%

-Καλύτερη συντήρηση υποδομών 10%

-Περισσότερη επίβλεψη και αστυνόμευση 9%

-Καλύτερη ενημέρωση 9%

Υποδομές και πανδημία Covid - 19

Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch, του επιτηρητή δασών στον τομέα πάρκων και περιβάλλοντος του τμήματος δασών Θωμά Κυριάκου οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι τα χρόνια της πανδημίας αυξήθηκε κατά 24% η χρήση των υποδομών δασικής αναψυχής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι υποδομές δασικής αναψυχής συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του εγκλεισμού της πανδημίας.

Σημείωσε ότι όπως διαφάνηκε τα χρόνια της πανδημίας οι δασικοί χώροι αναψυχής προσέφεραν μια διέξοδο προς το κοινό.

Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στους χώρους δασικής αναψυχής των τετράποδων φίλων τους το 87% απάντησε θετικά λέγοντας ότι η  διακίνηση των σκύλων πρέπει να επιτρέπεται είτε με περιορισμό είτε χωρίς περιορισμό. Το 13% τάχθηκε εναντίον.

Στόχος η ενδυνάμωση περιβαλλοντικής συνείδησης

Ο κ. Κυριάκου, διευκρίνισε επίσης ότι στόχος της  πρωτοποριακής έρευνας για τη «δασική ψυχαγωγία», η οποία για πρώτη φορά γίνεται είναι να συμβάλει στην προσπάθεια του τμήματος δασών για προτεραιοποίηση των ενεργειών του για περαιτέρω βελτίωση των χώρων στη βάση των εισηγήσεων και αναγκών των πολιτών αλλά και στην ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κοινού ώστε να προστατεύει μόνο του το φυσικό περιβάλλον.

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο πρώτος πυλώνας αποτελεί το 1/6 της έρευνας η οποία συνεχίζεται με ειδικό ερωτηματολόγιο που απευθύνεται προς τους τουρίστες και εξειδικευμένες κατηγορίες πολιτών όπως ποδηλάτες, ορειβάτες, πεζοπόρους, ΑμεΑ και άλλους.

Της Ηρώς Ευθυμίου