You are here

Πυρά για κατακερματισμό σχεδιασμού του Ακάμα

01/12/2021 11:47

Για «κατακερματισμό του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της Χερσονήσου Ακάμα, λόγω της παράλληλης εκπόνησης και αξιολόγησης 4 διαφορετικών σχεδίων για την περιοχή», κάνει λόγο η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου η οποία προειδοποιεί για «σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις από τις προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες του υπό αναθεώρηση «Τοπικού Σχεδίου Κοινοτήτων Ακάμα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΠΟΚ, «το μείζον ζήτημα της προστασίας και διαχείρισης της Χερσονήσου Ακάμα συζητήθηκε εκτενώς κατά την τελευταία συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας στις 29.11.2021».

Η ΟΠΟΚ μετά και την εκ νέου εξέταση του όλου θέματος, αναφέρεται σε προώθηση «σαλαμοποίησης της κοινής διαδικασίας αξιολόγησης που προβλέπεται κατά τη Στρατηγική και τη Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο περιβάλλον και τη φύση, αντίστοιχα».

Επιπρόσθετα, η ΟΠΟΚ σημειώνει το γεγονός ότι «δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα αναγκαία Διατάγματα Προστασίας και Διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, όπως είναι η Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Χερσόνησο Ακάμα».

Για το περιεχόμενο του υπό εκπόνηση «Τοπικού Σχεδίου Κοινοτήτων Ακάμα», η ΟΠΟΚ, αναφέρει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκλίνουν και αποδεικνύουν, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και επιστημονικής επιφύλαξης, ότι αρκετές από τις προτεινόμενες πρόνοιες και πολεοδομικές ζώνες θα επιφέρουν σοβαρές, αρνητικές, μακροπρόθεσμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, στο περιβάλλον γενικότερα και τη φύση ειδικότερα».

«Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι άμεσες, έμμεσες (δευτερεύουσες), συνεργιστικές (αλληλεπιδράσεις επιπτώσεων) και σωρευτικές (αθροιστικές)», καταλήγει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.